AMSTERDAM – De Zwitserse bond SFV geeft FC Sion een straf van 36 punten aftrek. Daarmee komt de bond tegemoet aan de eis van wereldvoetbalbond FIFA.

Dat meldt de bond op de eigen site. Een internationale verbanning van alle Zwitserse clubs is hiermee van de baan. Sion zakt direct naar de laatste plaats in de Zwitserse hoogste afdeling met een puntentotaal van -5.

Eerder was er in diverse Zwitserse media sprake van dertig punten aftrek.

FC Sion krijgt de straf omdat de club niet-speelgerechtigde voetballers heeft opgesteld. Sion werd eerder al uitgesloten van de Europa League.

De FIFA dreigde alle Zwitserse clubs internationaal te verbannen als de nationale bond geen verdere maatregelen zou nemen tegen de club.

FC Basel

Door deze maatregel kan FC Basel gewoon aantreden in de achtste finale van de Champions League.

FC Sion legt zich niet bij de straf neer. Sion-voorzitter Christian Constantin verklaarde dat er sprake is van chantage van de FIFA door het gehele Zwitserse voetbal te betrekken in de zaak en kondigde aan naar de rechter te stappen.

In de tweede seizoenshelft moet Sion zestien punten inlopen op de huidige hekkensluiter Lausanne. Om negende te worden en gedwongen degradatie te ontlopen moeten zelfs 24 punten worden goedgemaakt op Grasshoppers.

De Super League wordt op 4 februari hervat. De bond legde Sion geen reglementaire nederlagen op, zodat de club wel in het bekertoernooi verder mag. Daarin staat de club in de kwartfinale.