AMSTERDAM - Fred Rutten vertrekt na dit seizoen bij PSV. Dat heeft de 49-jarige oefenmeester de clubleiding van de Eindhovenaren vorige maand al laten weten.

“Het is tijd dat PSV en ik elkaar loslaten”, meldt Rutten in De Volkskrant. Met zijn beslissing wil de coach, wiens contract eind juni afloopt, een einde maken aan de speculaties over zijn toekomst.

“Mijn aanstaande vertrek van trainingscomplex De Herdgang en de spelersgroep zal me niet in de koude kleren gaan zitten.”

Rutten trad ruim twee jaar geleden in dienst bij PSV. De Brabanders gingen in 2009 en 2010 aan de leiding bij de jaarwisseling, maar eindigden als derde in de eredivisie.

Deze jaargang is PSV nog op alle fronten in de race voor een prijs. In de competitie staat de club tweede, op slechts één punt van koploper AZ.

PSV bereikte vorige week de kwartfinales van de KNVB-beker en is ook nog actief in de Europa League.

Bevestiging

PSV heeft vrijdag bij monde van de woordvoerder het vertrek van Rutten aan het einde van dit seizoen bevestigd.

''Rutten heeft in november aan de directie laten weten dat hij PSV na dit seizoen gaat verlaten. Er was afgesproken om dit in de winterstop naar buiten te brengen. Dat is nu dus gebeurd'', aldus de zegsman.

Vertrouwen

Rutten liet eerder deze week al weten dat hij tot twee keer had overwogen zijn contract bij PSV voortijdig in te leveren. Hij slaagde er tot nu toe niet in om een hoofdprijs met PSV te pakken. De clubleiding heeft echter altijd vertrouwen in Rutten gehouden.

Na de beëindiging van zijn spelersloopbaan bij FC Twente ging Rutten als assistent aan de slag. Hij werd daar in 1999 hoofdcoach. In 2001 nam hij bij PSV de opleiding onder zijn hoede. Maar daarna keerde hij terug op het veld als assistent van Guus Hiddink.

In 2006 tekende hij opnieuw bij FC Twente, maar verliet de club in 2008 voor een buitenlands avontuur bij Schalke 04. In maart 2009 werd Rutten daar op non-actief gesteld vanwege de tegenvallende resultaten. In de zomer van dat jaar werd hij hoofdtrainer bij PSV.