APELDOORN - Teun Mulder is donderdag op de nationale baankampioenschappen in Apeldoorn nationaal kampioen op de kilometer geworden.

De renner uit Zuuk bleef in Omnisport Matthijs Buchli (zilver) en Yondi Schmidt (brons) ruim voor met zijn tijd van 1.02.479.

Mulder was op dit korte onderdeel ruim twee tellen sneller dan zijn concurrenten. Het was voor Mulder zijn eerste gouden medaille op dit NK op de baan. Hij besloot eerder niet te starten op de keirin.

Vreemd

''Het klinkt vreemd dat je dan het NK op dat onderdeel niet rijdt, maar ik wilde simpelweg geen risico's lopen'', lichtte Mulder toe.

''Ik ben bij de wereldbekerwedstrijden op de baan in Cali begin december hard gevallen en heb tijdens het mountainbiken ook nog mijn schouder bezeerd."

Risico's

"Een NK keirin brengt toch risico's met zich mee, met relatief onervaren renners onder de deelnemers. Dat soort risico's wilde ik aan de vooravond van dat belangrijke jaar 2012 niet lopen.''

Mulder was donderdagavond blij met de gewonnen titel op de kilometer tijdrit. ''Zo snel als ik hier opende, was ik nog nooit. Omdat de omstandigheden zwaar waren hier in Omnisport moest ik op het laatst nog iets inleveren."

Verrast

"Maar de tijd verrast mij zeker. Ik had gedacht zeker een halve tel meer nodig te hebben en misschien zelfs wel een hele seconde. Het bewijst dat ik langzamerhand in vorm begin te komen."

"De route richting de Olympische Spelen is nog lang, maar dit soort prestaties geeft mij goede hoop dat ik nog altijd progressie boek en zeker met de snelsten mee kan blijven komen. Ik hoop dat dit tot een medaille zal leiden in Londen, om te beginnen op de keirin, maar ook op de teamsprint.''

Landenranking

Voor het laatste onderdeel moet Nederland nog een plek opschuiven in de landenranking met het oog op de kwalificatie, daarom rijdt Mulder alle wereldbekers en het WK in Melbourne.

''Het zou mooi zijn als we met een compleet sprinttrio naar Londen kunnen. Ik denk dat we langzaam naar de top toe groeien, dus het is het zeker waard om daar nog voor te knokken.''