HEERENVEEN - Margot Boer gaat na de eerste dag aan de leiding op het NK sprint in Heerenveen. De titelverdedigster had donderdag genoeg aan een tweede plaats (1.16,45) op de 1000 meter om de koppositie te grijpen.

De Friezin, die bij de NK afstanden de titel op zowel de 500 als de 1000 meter won, begon stroef aan het kampioenschap. Na een valse start struikelde ze in haar tweede poging licht voorover.

Ireen Wüst noteerde op haar eerste 500 meter een tijd van 39.08, goed voor de achtste plaats. De TVM-rijdster, die eerder in de week kwalificatie voor het EK allround afdwong, moet daardoor op de kilometer een achterstand van meer dan een seconde goedmaken op het leidende duo.

Boer

Regerend kampioene Margot Boer begon wel sterk aan het sprintkampioenschap. In een tijd van 38.62 eindigde zij achter Oenema en Gerritsen als derde. Laurine van Riessen had 38.82 nodig voor haar eerste omloop.

De omstandigheden in Thialf waren prima. In de eerste zes ritten sneuvelden maar liefst acht persoonlijke records en wist een negende schaatsster haar beste tijd ooit te evenaren.

Ook Anice Das wist later, in haar rit tegen Gerritsen, haar beste tijd ooit te verbeteren. De Team Liga-rijdster stopte de klok in iets minder dan 39 seconden (38.96) en werd zesde.

Publiek

Voor het eerst in de Schaatsweek wist ook het publiek in acceptabele getale de Friese ijshal te vinden. Tijdens de eerste drie dagen, waarop kwalificatiewedstrijden plaatsvonden, bleven de tribunes vrijwel leeg.