HEERENVEEN - Na de kwalificatiewedstrijd over 1500 meter van maandag heeft Ireen Wüst dinsdagmiddag ook de snelste tijd genoteerd op de drie kilometer; 4.08,63.

Door de dubbele overwinning plaatst de rijdster van TVM zich ook met gemak voor het EK allround van begin januari.

Wüst was voor aanvang van de kwalificatiewedstrijden al verzekerd van een startbewijs voor het tweede deel van het World Cup-seizoen. Ook Diane Valkenburg was al zeker van een wereldbekerticket op de drie kilometer.

De schaatsster van Team Control eindigde dinsdag in een tijd van 4.11,45 als zevende. Na haar vijfde plaats op de schaatsmijl was dat genoeg voor een uitverkiezing voor het allroundtoernooi.

Annouk van der Weijden

Ook Annouk van der Weijden (tweede in 4.09,80) en Linda de Vries (zesde in 4.11,13) mogen zich gaan opmaken voor de Europese titelstrijd. De Vries greep door de zesde plaats wel naast een ticket voor het tweede deel van het World Cup-seizoen.

Die laatste plekken op de 3000 meter worden opgevuld door Marije Joling (derde, 4.10,66) en Jorien Voorhuis (vierde, 4.10,88). De ploeggenoot van Wüst zal echter met weinig plezier terugdenken aan de Schaatsweek. Na een teleurstellende 1500 meter raakte het EK allround maandag al uit zicht.

Shorttrackster Jorien ter Mors was het kind van de rekening. Ze werd vijfde op de drie kilometer, maar mag door de beschermde status van Valkenburg niet naar de World Cups.

Van Deutekom

Pauline van Deutekom leek na een sterke schaatsmijl juist zicht te hebben op het toernooi in Boedapest. De laatste ronden van de drie kilometer bleken echter een brug te ver waardoor zij alsnog ploeggenote Valkenburg en De Vries in het combiklassement voor zich moest dulden.

Ook Marrit Leenstra zal begin januari niet kunnen deelnemen aan het EK allround. De regerend Nederlands kampioene allround kwam op de 3000 meter niet verder dan een tijd van 4.15,68 en verspeelde daarmee een EK-ticket.