HEERENVEEN - Schaatser Simon Kuipers en zijn ploeg TVM hebben besloten afscheid van elkaar te nemen.

Via een persbericht laat de ploeg dinsdag weten dat het contract met de schaatser per 1 januari 2012 wordt ontbonden.

Kuipers maakte na de Olympische Spelen de overstap van Team Control naar TVM. Bij de ploeg van Gerard Kemkers wist hij echter niet het niveau van weleer te benaderen.

De 29-jarige schaatser geeft aan zijn schaatsen niet definitief aan de wilgen te willen hangen. Volgend seizoen wil hij zijn rentree maken in een ploeg met meer sprinters.

Moeilijke beslissing

"Het was een moeilijke beslissing voor mij als sportman om niet deel te nemen aan het NK", laat Kuipers weten.

"Mijn lijf is niet fit genoeg om te acteren op het niveau waarop ik wil acteren."

Kuipers benadrukt dat hij een nieuwe route moet gaan kiezen na zijn tijd bij TVM. "Het heeft niet gebracht wat ik gehoopt had. Ik neem dat niemand kwalijk. Het heeft niemand gebracht we hoopten. Ook TVM niet."

"Je werkt op een bepaalde manier. Soms werkt dat wel en soms ook niet."

Kuiper

TVM-coach Gerard Kemkers was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Zijn assistent Geert Kuiper wel. Kuiper maakte een aangeslagen indruk.

Hij vertelde aan NUsport dat hij er ‘zwaar ziek’ van is. Hij zag Kuipers steeds verder afglijden. Nadat hij vorig jaar het WK sprint misliep, zakte hij steeds verder weg.

“Je ziet dat elk jaar wel bij een paar schaatsers gebeuren. Kijk nu naar Trevor Marsicano, Shani Davis, Arjen van der Kieft en Annette Gerritsen. Waarom is dat gevoel opeens weg?”

“Soms duurt dat een dag, soms een week, soms een maand, soms een jaar en soms komt het nooit meer terug. Kun je bij wijze van spreken niet eens naar de bakker lopen.”

Tijd

“Simon heeft tijd nodig”, zei Kuiper. “En daar heeft hij een paar maanden voor. Het is toch de vraag: ga ik door met mijn carrière?”

Kuiper hoopt dat Kuipers doorgaat tot Sotsji 2014. “Dat hij daar laat zien hoe goed hij kan zijn.”