AMSTERDAM - Drew Brees heeft maandag het record van meest gepasste yards in een NFL-seizoen op zijn naam geschreven.

De quarterback van American footballploeg New Orleans Saints gooide 307 yards en kwam daarmee op een totaal van 5087 yards in het seizoen.

Dat zijn er drie meer dan de legendarische Dan Marino in 1984 voor Miami Dolphins. Brees en de Saints hebben bovendien nog een duel voor de boeg.

Touchdown

Brees verbrak het record maandag met zijn laatste pass van de wedstrijd en het was passend dat het een touchdown opleverde. Direct erna werd de quarterback bedolven door zijn teamgenoten. Hijzelf bedankte via gebaren het publiek en zijn collega's.

De Saints, kampioen in 2010, wonnen de wedstrijd van hun rivalen Atlanta Falcons met 45-16, mede door in totaal vier touchdownpasses van Brees.

Daarmee bracht hij het totaal in zijn loopbaan op 276 en staat hij negende op de ranglijst aller tijden. Hij is ook de eerste aanvalsleider die twee keer in zijn carrière voor meer dan vijfduizend yards passes afleverde.

Blij

"Eerlijk gezegd probeerde ik tijdens de wedstrijd zo weinig mogelijk aan het record te denken", zei Brees na afloop. "Ik wist dat ik er dichtbij was, een paar jongens zeiden het tegen me langs de zijlijn. Ik wilde het niet horen."

"Zo veel mensen hebben hier aan bijgedragen. Het gaat niet om mij. Het gaat om het team, over de stad New Orleans en de fans. Ik ben blij voor hen allemaal."

Populair

Teamgenoot Carl Nicks bevestigde hoe populair zijn quarterback is in de kleedkamer. "Ik had hem het liefst op mijn schouders een rondje door het stadion gedragen. Hij verdient het. Je kunt aan iedereens reactie zien hoeveel wij allemaal om hem geven."

De man die zijn record kwijt is, feliciteerde zijn opvolger direct via twitter: "Geweldig gedaan door zi'n speciale speler", schreef Marino, die overigens zelf nooit een Super Bowl won.