AMSTERDAM - Johan Cruijff uit dinsdag in zijn column in De Telegraaf zijn ongenoegen over de gang van zaken bij Ajax. Volgens de Amsterdamse legende wordt de club nu in een soort wurggreep gehouden.

''Ik ben behoorlijk teleurgesteld in diverse mensen die zeggen clubmensen te zijn."

"Terwijl de supporters, trainers en voetballers duidelijk afstand van de raad van commissarissen genomen hebben, kan de rvc toch op kosten van Ajax zijn rechtszaken doorzetten."

"En niemand die ingrijpt!'', aldus Cruijff.

''Als de voorzitter van de rvc via een opzetje de bekendste voetballer van de club in diskrediet probeert te brengen, door hem neer te zetten als racist, dan snap ik niet dat hij niet direct Ajax uitgeknikkerd is."

La Ling

"Maar dat niet alleen. Deze week staat diezelfde voorzitter voor de rechter omdat hij de meest verschrikkelijke dingen over Tscheu La Ling heeft geroepen."

"Mocht de rechter Tscheu in gelijk stellen, dan zijn er dus twee oud-Ajacieden die hij geprobeerd heeft zwaar te beschadigen."

"Toch wordt hij zelfs dan door Ajax in staat gesteld om in hoger beroep te gaan tegen weer tien andere oud-voetballers.''

Normen en waarden

Cruijff baalt dat hij vorige week niet bij de ledenvergadering kon zijn. Hij had graag wat dingen willen verduidelijken.

''Dit heeft niets met juridische zaken te maken, maar alles met normen en waarden. Die zijn door de rvc voortdurend overtreden."

"Ik kan zo langzamerhand een waslijst opnoemen van incidenten, die zo beneden alle peil zijn, dat deze mensen onder andere omstandigheden allang uit de club zouden zijn gezet."

"Toch is dat niet gebeurd. Vooral omdat ze Ajax in een soort wurggreep houden.''