AMSTERDAM - De amateurs van GVVV hebben in het toernooi om de KNVB-beker opnieuw voor een stunt gezorgd. De ploeg uit Veenendaal staat in de kwartfinales na een zege na strafschoppen op bezoek bij Sparta Rotterdam.

De penaltyserie was noodzakelijk geworden omdat de stand na 120 minuten voetballen 1-1 was.

De topklasser kwam op Het Kasteel al na vijf minuten op voorsprong door een rake inzet van Simon Brouwer.

De eerstedivisionist kreeg het duel maar moeilijk onder controle en ging met een achterstand de pauze in. Dat kwam mede omdat Sparta-speler Jaime Bruinier in de elfde minuut zijn strafschop zag gekeerd worden door GVVV-doelman Johan Jansen.

Na de rust kwam Sparta dankzij een rake volley van Sidney Schmeltz op gelijke hoogte. Wat de thuisploeg vervolgens ook probeerde, de amateurs van GVVV bogen niet, waardoor de beslissing moest vallen in de strafschoppenserie.

Daarin toonde Jansen zich wederom zeer vaardig. Nadat hij in de reguliere speeltijd een strafschop van Bruinier pareerde, keerde hij ook een inzet van Slijngard. Omdat alle vijf de Veenendalers raak schoten, was dat voldoende om een plek in de kwartfinales te claimen.

RKC

RKC Waalwijk kroop eerder op de avond door het oog van de naald. De eredivisionist won tegen Go Ahead Eagles na een 0-2 achterstand met 3-2.

Go Ahead, dat eerder Feyenoord uitschakelde, was lange tijd de betere ploeg in Waalwijk.

Op de 2-0 voorsprong, beide treffers werden gemaakt door Marnix Kolder, was dan ook weinig af te dingen.

In de 79e minuut viel pas de aansluitingstreffer. Arbiter Jochem Kamphuis had toen het aantal spelers op het veld al teruggebracht tot twintig.

Zowel tweevoudig doelpuntenmaker Kolder als RKC-speler Ricky ten Voorde werd veel te zwaar bestraft met een directe rode kaart.

Open huis

Met tien tegen tien bracht Geoffrey Castillion de thuisploeg de 2-1, waarna de eerstedivisionist uit Deventer plots open huis hield.

Mitchell Schet mocht na een puike steekpass van Adil Auassar de gelijkmaker laten aantekenen, waarna Ard van Peppen RKC naar de kwartfinales schoot.

Sno

Bij RKC werd Evander Sno al na ruim tien gewisseld omdat hij klaagde over pijn aan de borst.

De middenvelder, die speelt met een inwendige hartdefibrillator, was uit voorzorg op de grond gaan zitten. Hij kon later wel gewoon op de tribune plaatsnemen.

Na afloop zei Sno dat het niets met zijn hart te maken had. ''Ik had gewoon last van misselijkheid, sinds de ochtend ook van diarree.''