DEN BOSCH - Yao Jie heeft zondag voor de derde keer op rij de Nederlandse badmintontitel veroverd. In de finale versloeg de speelster van Chinese origine eenvoudig Brenda Beenhakker. Yao Jie won met 11-3 11-7.

In het gemengddubbel ging de titel opnieuw naar Chris en Lotte Bruil. Het koppel dat in augustus op de Olympische Spelen in Athene hoopt toe te slaan, kreeg weinig tegenstand van Jurgen Wouters en Eva Krab: 15-1 15-3.

Palyama

Met records houdt Dicky Palyama zich niet echt bezig. De 25-jarige badmintonner uit Gouda verzekerde zich zondag van zijn vijfde nationale badmintontitel op rij. En hij kan nog jaren mee. Het record van Rob Ridder, die in het verleden zeven titels op rij haalde en acht in totaal, gloort. "Ik wil gewoon zo vaak mogelijk kampioen worden", aldus de kampioen.

De finale van zondag was dezelfde als de vier voorgaande edities. En weer won Palyama van Gerben Bruijstens, een bijna dertiger. De Brabander, nadrukkelijk aanwezig op de baan, had zaterdag in de halve eindstrijd verrassend Eric Pang uitgeschakeld. Bruijstens verloor zondag met 3-15 en 16-17. Bij 16-14 in de tweede game liet hij de kans onbenut een derde game te forceren. "Ik zou alles inleveren voor de ene titel. Zelfs mijn paspoort", zei de verliezer. "Maar ik heb al jaren niet meer van Dicky gewonnen. Dan weet je dat het moeilijk wordt."

Op de ranglijst met Nederlandse titels in het enkelspel schoof Palyama op naar plaats nummer vier. Rob Ridder heeft er acht en ook Jeroen van Dijk zes (tussen '92-'98, waarvan vier op rij) en E.H. den Hoed (zes titels tussen '32 en '55) staan nog voor Palyama. "Ik houd me er niet mee bezig. Mijn vijfde titel zegt meer over het niveau in Nederland", verklaarde de kampioen. "Eric Pang riep vorig jaar dat hij in 2004 wel even kampioen zou worden. Ik ben het weer en waarschijnlijk ook volgend jaar."

Palyama wil graag naar de Olympische Spelen in Athene, maar heeft de deceptie van 2000 in Sydney nog in het achterhoofd. Toen liet hij zich door de kwalificatie-eisen zo onder druk zetten, dat de missie mislukte. "Ik denk gewoon niet aan de Olympische Spelen. Ik doe mijn best, ga de komende maanden alle toernooien spelen en zie het dit keer wel", meende de nummer 24 van de wereld.