AMSTERDAM - Zelfs een compleet elftal geblesseerden en afwezigen bracht Ajax zondagmiddag tegen ADO Den Haag niet van de wijs. De Amsterdamse club kan in noodgevallen immers altijd terugvallen op een gerenommeerde jeugdopleiding. Tegen ADO bewees de jeugd opnieuw zijn waarde. Met fris voetbal, bravoure en jeugdig elan werden de Hagenaars naar een grote nederlaag gespeeld, 4-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Trainer Ronald Koeman was na het duel opgetogen. "Ik zal van de week nog eens bij de b-tjes gaan kijken, of daar nog iemand rondloopt", grapte hij. De oefenmeester doelde op de basisplaats van de slechts 17-jarige Ryan Babel. De spits, normaal spelend in de a-jeugd, is de vijfde keus voor de positie centraal in de aanval. Door het ontbreken van Ibrahimovic, Sonck, Van der Vaart en Culina mocht hij beginnen.

Koeman

De aanvaller kreeg van Koeman een dikke voldoende; "Hij heeft het prima gedaan. Eigenlijk nog beter dan je gezien zijn leeftijd en ervaring van hem mag verwachten. Hij kan terugkijken op een prima debuut. Ik koos voor hem omdat ik dan het elftal niet helemaal om hoefde te gooien. Hij is gewend om op die positie te spelen in de a-jeugd. Ik doe het dan liever zo, dan dat ik mijn hele elftal door elkaar hussel."

Puberaal

Ajax kreeg na rust helemaal een puberaal uiterlijk. Koeman bracht de 17-jarige Belgische rechtsbuiten De Mul binnen de lijnen en gaf ook Mitea (18) speelminuten. Daardoor bestond de aanval van de Amsterdammers uit enkel tieners omdat De Ridder (19) en Babel (17) al vanaf het beginsignaal speelden. "Ik ben tevreden hoe het ging", analyseerde Koeman. "Zeker gezien het grote aantal afwezigen ben ik met een uitslag van 4-0 heel tevreden."

Jonkies

Koeman wilde nog niet vooruitlopen op de topper tegen PSV, die voor volgende week zondag op het programma staat. "Ik weet niet of er spelers zullen terugkeren. Dat zien we van de week wel. Laten we nu de jonkies maar laten genieten van deze wedstrijd en van de overwinning, al besef ik dat spelen tegen PSV iets anders betekent dan spelen tegen ADO."

Ajax begon het duel tegen ADO Den Haag goed en stond al na 5 minuten op voorsprong. Wesley Sneijder sneed een vrije trap scherp aan, waarna de bal via het been van de Haagse Japanner Toda in het doel van keeper De Vries verdween. Sneijder was ook betrokken bij de 2-0 en 3-0. Het derde doelpunt maakte hij zelf, nadat Babel de bal in het strafschopgebied had verspeeld. De 2-0 werd gemaakt door Sikora. De opgebloeide linksbuiten, zondag een van de beste Ajacieden, zette een knappe combinatie op met Sneijder en rondde vervolgens zelf knap af. Na rust bracht invaller Mitea de eindstand op 4-0.

ADO

Trainer Lex Schoenmaker van ADO, die zijn team de afgelopen periode met vier spelers mocht versterken, reageerde na afloop nuchter: "Tegen Ajax hoeven wij de punten niet te halen. We zijn vol goede moed naar de ArenA afgereisd, maar als je binnen 20 minuten op achterstand komt, is de wedstrijd eigenlijk gespeeld."

De Haagse coach wist dat zijn elftal nog niet op elkaar ingespeeld was: "De Japanner Toda hebben we pas sinds deze week. Hij spreekt alleen een beetje Engels en omdat wij dat in steenkolenvariant doen, is het moeilijk met elkaar te communiceren. Hij weet van de meeste spelers niet eens de voornaam. Het zegt me ook weinig dat Ajax zoveel geblesseerden heeft."

Na de pauze werd het duel ontsierd door kwetsende spreekkoren vanuit het ADO-vak. Ook ontstond een opstootje in het gedeelte waar de aanhangers van de Haagse club zich bevonden. De ME probeerde orde op zaken te stellen, maar werd hardhandig uit het vak gewerkt. Een woordvoerster van de Amsterdamse politie bagatelliseerde het voorval: "We zijn met een groep ME het vak opgegaan om de rust te herstellen. Nadat we ons even hebben laten zien, hebben we ons bewust teruggetrokken."