TILBURG/GRONINGEN/ZWOLLE/AMSTERDAM - FC Zwolle speelt dit seizoen volgens trainer Hennie Spijkerman alleen nog maar finales. De degradatiekandidaat speelde zondag in de gelijk tegen FC Utrecht (1-1). De nummer laatst kwam zo een punt dichter bij ADO Den Haag, maar Zwolle zag Volendam wel twee punten uitlopen. "Dat we elke week een finale spelen, moge duidelijk zijn", verzuchtte Spijkerman.

Utrecht-thuis ligt Zwolle wel. De laatste nederlaag was alweer in augustus 1986 (2-4), al moet daarbij gesteld worden dat Zwolle dertien jaar niet in de eredivisie speelde. Vorig jaar won Zwolle met 3-1, nu bleef het steken op een gelijkspel.

Ponk

Invaller Promes had dat in de tweede helft kunnen voorkomen, door zijn reuzenkans voor open doel te benutten. Nadat doelman Ponk de bal knullig had ingeleverd bij een Zwollenaar, schoot Promes de bal voor open doel richting een cornervlag. Promes was het veld ingekomen voor de Finse aanvaller Roiha, die Utrecht in de winterstop juist aan Zwolle had overgedaan.

De thuisploeg was de wedstrijd het best begonnen. Al in de tiende minuut rondde Takak een goede aanval keurig af. De tegentreffer van Utrecht, negen minuten voor rust, kwam na een scrimmage nogal toevallig tot stand. Chaiat maakte de goal. Dat de wedstrijd na rust meer tot leven kwam, was voor de toeschouwers een geluk. Ook Utrecht kreeg nog aardige kansen op een winstpartij, maar een lob van Tanghe belandde op de lat en de Zwolse doelman Van der Werff verrichtte een miraculeuze ingreep bij een kans voor Calabro.

Booy

"Het verschil op de ranglijst was hier vandaag niet terug te zien", mopperde coach Foeke Booy van Utrecht. "Te veel spelers haalden hun niveau niet. We moeten hier veel meer rendement halen. Uiteindelijk mochten we met tien man nog blij zijn met een punt." De elfde man, verdediger Lamey, moest in de voorlaatste minuut inrukken na zijn tweede gele kaart. Aangezien ook verdediger Zwaanswijk door een gele kaart in het eerstkomende duel geschorst is, krijgt Booy het nog lastig om in de volgende competitiewedstrijd een goede defensie in het veld te brengen.

Willem II

In een weinig aantrekkelijke streekderby kwam het Tilburgse Willem II zondag in de slotfase alsnog verdiend naast NAC Breda: 1-1. Twee minuten voor tijd besloot Caluwé een korte solo met een schuiver waarop doelman Babos kansloos was. Even na rust had Elmander voor de openingstreffer gezorgd. Een misverstand tussen Mathijsen en doelman Zos strafte de huurling van Feyenoord simpel af.

Felle duels

"Het was een echte derby" vond NAC-trainer Lokhoff. "Met felle duels. Dat hoort erbij. Geen van beide ploegen wilden verliezen. Het goede voetbal bleef daardoor achterwege." De streekderby ontaardde in een soms te harde confrontatie, waarvan Boussaboun al na negen minuten het belangrijkste slachtoffer werd na een felle charge van Jaliens. De spits van NAC moest met een knieblessure worden vervangen door Elmander. Voor onderzoek is Boussaboun naar een ziekenhuis in Breda overgebracht.

Wegereef

Wegereef liet aanvankelijk de grofste overtredingen toe, voordat hij met vier gele kaarten orde op zaken stelde. Tot goed voetbal leidde het irritante optreden van beide ploegen niet. Voor rust creëerde zowel NAC als Willem II een redelijke mogelijkheid om de score te openen. Eerst was het Boukhari die een voorzet van Fehèr voorlangs kopte. Hetgeen vlak voor rust werd gekopieerd door Shoukov, die een voorzet van Hadouir met het hoofd naast mikte.

Na rust maakte Elmander de 1-0. "Gezien het spelbeeld onterecht", vond Willem II-trainer Wetzel. "De gelijkmaker was dan ook meer dan verdiend."

Volendam verrast Groningen

FC Volendam heeft zondag met de nieuwe trainer Johan Steur een verrassende zege behaald bij FC Groningen: 1-0. Buys besliste het duel in de 75e minuut via een strafschop. Bij de thuisploeg kon verdediger Floren er in de slotfase af na een rode kaart.