ROTTERDAM - De grote veranderingen op technische gebied bij Feyenoord (Gullit, Petrovic, Wotte) hebben op het veld vooralsnog geen negatieve invloed. De spelers lijken de terugtredende trainersstaf (Van Marwijk, Metgod, Been) een mooi afscheid te gunnen. De Rotterdamse ploeg behaalde zondag de derde competitiezege op rij in 2004.

Feyenoord won in de zonnige Kuip zonder al te veel problemen met -2 van de bleke subtopper FC Twente. Met name Buffel (1-0 en 3-0) en Kuijt (2-0) maakten het verschil. De twee aanvallers bleken goed op elkaar ingespeeld. Kuijt bereidde de twee treffers van Buffel voor en de Belg stond aan de basis van het doelpunt van de Katwijker.

Van Marwijk

"We blijven winnen, onze start in het nieuwe jaar is heel goed", constateerde Van Marwijk voldaan. "We staan weer stevig op de derde plaats, vier punten los van AZ. Die positie mogen we niet meer uit handen geven."

In dezelfde opstelling als in de duels met FC Utrecht (3-2, na -2) en NEC (2-1, na 0-1) solliciteerde Feyenoord in de beginfase nog wel openlijk naar een nieuwe achterstand. De thuisploeg leverde ronduit knoeiwerk af en kwam amper aan de bal. Twee levensgrote kansen waren echter aan FC Twente, dat helemaal niet had gerekend op een openingsoffensief in de Kuip, niet besteed.

N'Kufo

Eerst leek N'Kufo, in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op 13 december goed voor twee treffers (4-2), te scoren toen hij akelig simpel Van Wonderen en doelman Lodewijks uitspeelde. Van Wonderen was evenwel net op tijd terug om de bal van de doellijn te halen. Luttele seconden later miste Zomer een vrije schietkans. Daarna was FC Twente, met de Deen Christensen voor de plotseling verkochte John (naar Fulham), tot aan de rust niet meer gevaarlijk.

Kuijt en Smolarek

Dankzij de beweeglijke aanvallers Kuijt en Smolarek, met de middenvelders Buffel en Van Persie als stuwende krachten, nam Feyenoord het initiatief voorzichtig over van de Tukkers. Na goed voorbereidende werk van Kuijt opende Buffel in de elfde minuut de score, 1-0. Tien minuten voor de rust was de rolverdeling andersom en scoorde Kuijt met dank aan Van der Weerden, 2-0. Kort daarna schoot de bij vlagen ongrijpbare Buffel nog op de lat.

Na de rust kwam de overwinning voor Feyenoord geen moment in gevaar. Twintig minuten voor tijd bracht Buffel met zijn tweede doelpunt een beetje leven in de Kuip, waarna Polak (77e minuut) en Zomer (laatste minuut) de kille uitslag voor de Tukkers nog een beetje mochten oppoetsen. Woensdag krijgt FC Twente in de kwartfinales van de Amstel Cup in Enschede een nieuwe kans tegen het goed draaiende Feyenoord.