PONT-CHATEAU - Door de regenbuien zag veldrijder Thijs van Amerongen zaterdagochtend zijn kansen stijgen. Maar twee valpartijen en een lekke band ontnamen hem de mogelijkheid zijn kwaliteiten op het modderige parkoers in het Franse Pont-Château te tonen. Achter de Belg Niels Albert moest de veldrijder uit Vorden bij de wereldtitelstrijd voor junioren met een achtste plaats genoegen nemen.

Van Amerongen, die ook goed uit de voeten kan op de weg, voelt zich in zijn element op zware parkoersen. In januari veroverde de Gelderlander in de modder in Heerlen met overmacht de nationale titel bij de junioren. Met twee tweede plaatsen in de wereldbekerwedstrijden in Sankt Wendel en Koksijde bewees de tweedejaars junior dat hij ook internationaal meekan in zijn leeftijdscategorie.

Inhaalrace

Een plaats bij de eerste vijf leek in Pont-Château een realistisch doel, maar pech maakte een einde aan zijn ambities. In de chaos bij de start gleed hij twee keer onderuit. "Ik werd toen veroordeeld tot een inhaalrace. Ik heb geprobeerd nog zo dicht mogelijk van voren te komen, maar uiteindelijk kost dat toch je kop. Dit is zwaar teleurstellend. In dit weer ben ik in mijn element en dat is er niet uitgekomen."

Neo-amateurs

De Belg Kevin Pauwels heeft het goud gewonnen bij de neo-amateurs. Hij eindigde voor de Pool Mariusz Gil en de Tsjech Martin Zlamalik.

Hoogerheide

Verder is bekend geworden dat Hoogerheide zeker is van de organisatie van een wedstrijd van de nieuwe World Cup Series veldrijden. De Brabantse plaats heeft van de KNWU de toezegging gekregen dat ze de komende drie jaar een cross op dit niveau mag organiseren. De wielerbond wijst de organistoren van de wedstrijden toe.

Nederland krijgt nog een tweede koers in de Series, die volgend seizoen de wereldbeker vervangt. Pijnacker, Zeddam en Heerlen zouden belangstelling hebben. De competitie moet veertien wedstrijden gaan bevatten met twee koersen per land. De UCI rekent op voldoende belangstelling omdat de kosten van een race zijn teruggebracht van 150.000 naar 80.000 euro. De kalender moet eind maart klaar zijn. De trui voor de leider in de wereldbeker wordt vervangen door een tricot voor de nummer één in de UCI-ranking.