AMSTERDAM - De nv Ajax en vier commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer beslissen dinsdag nog niet of ze in beroep gaan tegen de schorsing van de voorgenomen benoeming van de directeuren Louis van Gaal en Martin Sturkenboom.

De advocaten van Ajax en de commissarissen willen het vonnis van de rechter in Haarlem eerst nauwkeurig bestuderen voordat ze een besluit nemen.

Peter Wakkie, de advocaat van het viertal, liet maandag doorschemeren dat hij vindt dat zijn cliënten in beroep moeten gaan.

De rechter schorste de beoogde benoeming van Van Gaal en Sturkenboom omdat hij vindt dat de aandeelhouders van Ajax het vertrouwen moeten uitspreken in de huidige raad van commissarissen.

De kans dat dit gebeurt is niet groot omdat de vereniging Ajax, in het bezit van 73 procent van de aandelen, alle commissarissen al heeft verzocht om op korte termijn op te stappen.

Nieuwe generatie

Cruijff, die het bewuste kort geding samen met dertien medestanders aanspande, wil graag plaatsmaken. ''Maar alleen als de andere commissarissen er ook zo over denken'', zei hij.

''Ik vind dat het tijd is voor een nieuwe generatie, die ik graag van adviezen blijf voorzien. Ajax is een voetbalclub en moet weer in handen komen van oud-topspelers."

"Zij zijn slim genoeg om de club weer goed te laten functioneren. Ze weten als geen ander wat daar voor nodig is. Ajax zal in dat geval beduidend beter gaan presteren dan de laatste vijftien jaar.''

Aandeelhouders

Het interim-bestuur van Ajax vraagt vermoedelijk nog deze week een Buitengewone Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (BAVA) aan. Tijdens die bijeenkomst, die niet eerder dan eind januari kan plaatsvinden, hebben de aandeelhouders het lot van de raad van commissarissen in handen.

Ten Have liet maandag mede namens de drie andere commissarissen al weten dat hij niets ziet in een snel vertrek. ''We zitten niet vast aan het pluche, maar moeten ook in het belang van Ajax blijven handelen.''

In het nieuwe magazine van NUsport staat een interview met Piet Keizer en enkele ex-leden van Ajax' ledenraad. Het nummer ligt vanaf dinsdag in de winkels en is online bestelbaar.