AMSTERDAM - Novak Djokovic en Petra Kvitova zijn door de internationale tennisfederatie uitgeroepen tot 'wereldkampioenen' van 2011.

De Serviër Djokovic bekroont met deze eerste verovering van de titel een bijna perfect jaar. Ook de 21-jarige Kvitova won de prijs voor het eerst. Ze won Wimbledon, de WTA Championships en was met Tsjechië succesvol in de Fed Cup.

De 24-jarige Djokovic werd aanvoerder van de ATP-ranking en pakte liefst drie Grand Slam-titels. Hij won in 2011 liefst zeventig partijen en verloor slechts zesmaal.

Djokovic doorbreekt met zijn zege de hegemonie van Roger Federer en Rafael Nadal. Sinds 2004 legde een van deze twee beslag op de award.

Slagroom

Kvitova sloot het jaar af als nummer twee van de wereldranglijst, achter Caroline Wozniacki. "Deze prijs is de slagroom op de taart van een prachtig seizoen", reageerde ze verheugd. "Ik zal dit jaar niet snel vergeten."

Bob en Mike Bryan bij de mannen, en Kveta Peschke en Katarina Srebotnik bij de vrouwen, wonnen de awards in het dubbelspel.

De prijzen worden op 5 juni uitgereikt op het jaarlijkse kampioensdiner in Parijs, tijdens Roland Garros.