TECHENDORF/WEISSENSEE - Henk Angenent heeft op de Weissensee de alternatieve elfstedentocht gewonnen. De winnaar van de laatste 'echte' Elfstedentocht slaagde er nog nooit in om de surrogaatrit te winnen.

IJs lag er het afgelopen seizoen niet op de schaatswegen naar de Bonkevaart. De route langs de Friese Elfsteden bleek voor de marathonrijders alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar een illusie. Maar de ijsdikte op de Oostenrijkse Weissensee stelde de mannen van de lange adem nog nooit teleur.

De zestiende editie van de alternatieve Elfstedentocht kreeg zaterdag voor de eerste keer een winnaar die zijn eeuwige roem kweekte op de Bonkevaart: Henk Angenent. De TNT-rijder uit Woubrugge had na zijn grootste triomf in Leeuwarden nog nooit een wedstrijd over 200 kilometer gewonnen. Angenent toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vier man. Rene Ruitenberg en Bertjan van der Veen werden tweede en derde.

Straatje

Er was een parallel te trekken met de zege in Friesland. "De finale paste precies in mijn straatje. Net als op de Bonkevaart passeerde ik mijn medevluchters middenin de groep. Ik zag Ruitenberg rechts en Van der Veen links van me. Twintig meter voor de eindstreep lag ik nog in tweede positie. Op dat moment wist ik al dat ik zou winnen, want ik maakte veel meer snelheid dan die andere jongens", glunderde Angenent na afloop.

Papa Angenent

Op de Weissensee behaalde Angenent in het verleden geen goede klasseringen. "Ik eindigde nog nooit bij de beste tien." Dat was ook zijn zoontje Boyd (4) niet ontgaan. "Mijn papa heeft eindelijk gewonnen", riep junior steeds. Vader Angenent toonde zich opgelucht. "Ik had hier altijd wat. Kapotte schaatsen, ziek, of ik kon niet voor de hoofdprijs rijden omdat er een ploeggenoot van me in de kopgroep zat. Daar had ik vandaag geen last meer van. Ik zit nu als eenling in mijn eigen ploeg en hoef nergens rekening meer mee te houden. Dat bevalt me het best."

Het ijs op het duizend meter hoge bergmeer was van goede kwaliteit. Bij een temperatuur van een paar graden onder het vriespunt en geen wind legde het schaatspeloton de tweehonderd kilometer in een zeer snelle tijd af: 5 uur, 30 minuten en 29 seconden.

In de watten

De rijders werden door het organisatiecomité overigens in de watten gelegd. De starttijd was een uur verlaat, omdat meteorologen 's ochtends een temperatuur van min 24 hadden voorspeld. Maar het kwik kwam niet onder de min 12. "Daar waren we niet ongelukkig mee. Schaatsen in barre kou vergt nu eenmaal slachtoffers en dat moeten we niet hebben", zei Angenent.

Alle marathonrijders voelden zich in hun element op de Weissensee. Na zestig kilometer ontsnapten negentien schaatsers uit het peloton. De omvangrijke kopgroep viel na driekwart koers in twee stukken. "Dat was de verdienste van Van der Veen. Hij ging als een dolle stier te keer. Hij perste steeds maar een demarrage uit zijn lijf", zei Angenent.

Van der Veen: 'Kansloos'

Uiteindelijk wisten Angenent, Ruitenberg en Helling de temposlagen van Van der Veen te overleven. De achterblijvers lagen allemaal in geslagen positie en moesten vele minuten op het viertal toegeven. Antisprinter Van der Veen was de enige die in de finale probeerde om weg te komen. Maar de tweevoudig kampioen op kunstijs kreeg geen ruimte. "Ik heb vandaag inderdaad de koers gemaakt, maar daar heb ik niet zo veel aan. Ik was kansloos voor de overwinning. Angenent en Ruitenberg wisten steeds mijn aanvallen met gemak te pareren", aldus Van der Veen, die voor de derde keer als derde eindigde.

Adelaarsvlucht

De eindsprint werd door Van der Veen aangetrokken. Angenent zat in zijn kielzog. In een fenomenale adelaarsvlucht scheerde de -jarige spruitjeskweker tussen de bergen van Karinthië naar zijn eerste buitenlandse hoofdprijs op de marathon. Als er iemand in het peloton de sterke behoefte had aan een aansprekende overwinning, was het wel Angenent.

"Op de langebaan kon ik dit seizoen niet meekomen. Dat deed me zeer. Toch wil ik nog steeds naar de Olympische Winterspelen van Turijn. De Nederlandse allrounders zijn nog niet van me af. Maar voorlopig wil ik eerst dit seizoen het werelduurrecord van Roberto Sighel verbeteren", aldus Angenent, die de recordpoging op 12 maart in Calgary gepland heeft.

Grimbergen wint bij vrouwen

Bij de vrouwen pakte Petra Grimbergen de overwinning. Ze ontsnapte samen met Lieke Splinter en nam een grote voorsprong op de rest van het vrouwenveld. Grimbergen kwam na 5.49.22 over de finish. Daniëlle Bekkering werd in het achterveld derde.

De schaatsster uit het Friese Nij Beets won de alternatieve Elfstedentocht voor de derde achtereenvolgende keer. Voor de winnares was het een zware beproeving geweest. "Na 100 kilometer was de slag al gevallen. Splinter en ik konden bij een ploegje mannen aanklampen. Onderweg heb ik vaak gedacht; waar zijn we mee bezig. Ik heb toen het verstand maar op nul gezet en ben op karakter doorgereden", zei Grimbergen met een lach.

'Niet fair'

Grimbergen sprak na afloop wel over competitievervalsing. "Splinter was omringd door twee mannelijke ploeggenoten van Frisia. Ze werd steeds goed in de luwte gehouden door Woltman en Van Hest. Dat is natuurlijk niet fair. Volgend jaar moeten de mannen en vrouwen niet weer tegelijk van start gaan.", aldus Grimbergen, die bij de vorige edities van de alternatieve Elfstedentocht steeds solo aankwam. "Ik heb nu laten zien dat ik na 200 kilometer ook over een sterk eindschot in de benen beschik. Splinter had geen schijn van kans."