AMSTERDAM - Vijf ex-ledenraadsleden van Ajax, aangevuld met de legendarische linksbuiten Piet Keizer, halen in het nieuwe magazine van NUsport ongenadig hard uit naar de 'dood- en doodzieke' cultuur binnen de Amsterdamse club.

Mark Geestman, Marc Stuut, Cees van Oevelen, Richard Louwers, Dennis Bogaard en Keizer schetsen in een uitgebreid interview een onthutsend beeld van de bestuurschaos bij Ajax.

Ze spreken over het traineren en negeren van besluiten die genomen zijn in officiële vergaderingen, het tegen de gemaakte afspraken in lekken van informatie naar de pers, het intimideren van leden door ereleden, het onder druk zetten van notulisten, het manipuleren van stemmingen en het verdraaien van naderhand gemaakte afspraken.

Murw gebeukt

Vier van de vijf stapten afgelopen vrijdag uit de ledenraad. Ook namen ze plaats in de vele commissies en in een (door hen geïnitieerde) klankbordgroep om Ajax professioneler én met de input van Johan Cruijff op te tuigen.

Geestman vertelt opgelucht te zijn omdat hij zich ‘murw gebeukt’ voelde. Stuut concludeert: “De club is doodziek. Van binnenuit. We kunnen over financiën praten, over technische modellen, maar als je als club zo verschrikkelijk verrot bent van binnen zal het nooit goed komen."

"Er moeten drastische maatregelen genomen worden om dat incestueuze gedrag te laten verdwijnen.”

Teringzooi

Keizer: “Onze boodschap is het ongenoegen, de onvrede, de verbazing over wat er binnen de club gebeurt allemaal. Het is eigenlijk één grote teringzooi. Maar laten we het maar noemen zoals Marcie net zei: doodziek.”

De zes steken de hand ook in eigen boezem. Van Oevelen: “Ik zit al sinds 1997 in de ledenraad en heb ’t allemaal laten gebeuren. Ik was nog jong en snel geïntimideerd.”

Geestman: “We wisten veel niet. Pas na een tijdje zie je de patronen, de lijntjes en de kongsi’s en word je boos. We hebben er lang voor gekozen om te blijven zitten, te vechten voor wat er moest gebeuren, voor de goede zaak. Wij zijn niet de rechters van Ajax, maar we willen in elk geval discussiëren. En dan stuit je steeds op angst voor de schreeuwlelijkerds.”

Ontluisterend

Ze zijn niet bang man en paard te noemen. Het gedrag van diverse oudgedienden binnen de club wordt aan de kaak gesteld en met voorbeelden gelardeerd.

Het relaas is ontluisterend, maar noodzakelijk, vinden ze. Geestman: “We geven dit interview, omdat we vinden dat iedereen de waarheid moet weten en om onze boodschap duidelijk te maken: vereniging laat de professionals hun werk doen en ken je plek!”

Ze blijven lid van Ajax en vechten door om een cultuuromslag te realiseren. Ze zijn in gesprek met supportersgroeperingen. Louwers: “We staan bovenaan de berg en de sneeuwbal wordt nu naar beneden gegooid. Het wordt een lawine of het smelt.”

Het volledige interview met de ex-ledenraadsleden en Piet Keizer staat in het nieuwe magazine van NUsport.