UTRECHT - De organisatoren van de Utrecht Marathon passen het beloningssysteem voor de editie van volgend jaar aan. 

Utrecht koos bij de editie van april voor een 'Dutch Battle', waarbij het beschikbare prijzengeld geheel werd besteed aan contracten met 23 Nederlandse lopers.

Het project zorgde voor commotie in de atletiekwereld omdat er voor een buitenlandse winnaar slechts honderd euro klaar lag. Een Nederlandse winnaar kreeg tienduizend euro.

UtrechTrent, organisator van de marathon, verzocht de commissie zelf om een uitspraak. Louran van Keulen van UtrechTrent noemt de uitspraak teleurstellend.

Stimuleren

''Wij wilden de wegatletiek in Nederland stimuleren. Daaraan is echter de draai gegeven dat we buitenlandse atleten zouden weren. Dat is nooit onze intentie geweest.''

De marathon werd gewonnen door Michel Butter, die 10.100 euro incasseerde. De Keniaanse nummer twee kreeg tachtig euro.

De organisatoren zullen de uitspraak respecteren. ''De inzet blijft een strijdmarathon, met in 2012 extra aandacht voor de vrouwen. Maar zonder een speciaal stimuleringsproject voor nationale atleten als in 2011."

Bescheiden budget

"Ons budget voor het inviteren van atleten is bescheiden. De internationale atleten die we aan de start hopen te krijgen, zijn van een dusdanig niveau dat ook nationale atleten kunnen strijden om de winst'', aldus Van Keulen.

Hij begreep uit de uitspraak van de commissie ook dat het toekennen van een bonus voor de eerste Nederlander aan de streep eveneens als een vorm van discriminatie wordt gezien. ''Dat systeem wordt over de hele wereld gebruikt bij wegwedstrijden.''

Voor de winnaar in 2012 ligt drieduizend euro klaar. Mocht de nummer twee de eerste Nederlander zijn, dan kan die nooit meer verdienen dan een eventuele buitenlandse winnaar.