SANTOS - De Nederlandse handbalsters zijn klaar op het wereldkampioenschap in Brazilië. Europees- en olympisch kampioen Noorwegen was zondagavond in de achtste finales te sterk met 34-22.

De ploeg van bondscoach Henk Groener bood drie kwartier goed partij tegen de handbalgrootmacht en speelde lang op hoog niveau, maar een wonder bleef uit.

De uitschakeling betekent dat Nederland met lege handen naar huis keert, want het team kan zich nu ook niet meer plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012.

Nederland begon agressief aan de wedstrijd en nam het voortouw. Laura van der Heijden, Diane Lamein en Debbie Bont schoten met scherp en na 25 minuten stond het zowaar nog 10-10.

Toen was het de beurt aan de onstuitbare cirkelspeelster Heidi Löke, die met vier goals Noorwegen een voorsprong van 15-11 gaf bij rust.

Fouten

Oranje probeerde in de tweede helft in hoog tempo en met snelle combinaties aan te klampen. Dankzij treffers van onder anderen Maura Visser en Van der Heijden lukte dat bijna: 15-18.

Maar na 45 minuten was het op bij Nederland. Ineens pakte vrijwel alles verkeerd uit. Fouten in de verdediging stapelden zich op en de doelpogingen werden steeds krachtelozer.

De ervaren Noorse ploeg greep de inzinking bij Oranje aan om meedogenloos toe te slaan en in korte tijd uit te lopen naar een grote voorsprong. De uiteindelijke marge van twaalf doelpunten gaf de overmacht aan.

Negatieve balans

Het team van Groener keert terug van het WK met een negatieve balans van twee overwinningen op de zwakke broeders Australië en Kazachstan versus vier ruime nederlagen tegen de erkende handballanden Spanje, Rusland, Zuid-Korea en Noorwegen.

De relatief jonge ploeg kan zich nu gaan richten op het Europees kampioenschap van 2012. Dat vindt na de Spelen plaats in december in Nederland.