AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag met de nodige moeite de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk gewonnen: 0-1. Zelfs met een man minder boden de Brabanders flink partij tegen de ploeg van trainer Frank de Boer.

De bezoekers uit Amsterdam begonnen uitermate slap aan de wedstrijd. RKC was feller en troefde de Ajacieden in de persoonlijke duels af. De eerste grote kans was voor de thuisploeg nadat Daley Blind in de fout ging bij een terugspeelbal.

Geoffrey Castillion koos er echter voor om de bal niet af te geven en schoot zelf ruim voorlangs. Slordigheden bleven het spel van Ajax kenmerken.

Dankbaar

Voormalig Ajacied Evander Sno veroverde even later op legitieme wijze de bal op het middenveld en krulde deze knap over doelman Kenneth Vermeer heen.

Scheidsrechter Jan Wegereef had op dat moment echter al gefloten waardoor de treffer werd geannuleerd. Halverwege de eerste helft mocht de ploeg van De Boer de leidsman wederom dankbaar zijn.

Na een overtreding van Jan Vertonghen op het middenveld weigerde Wegereef de voordeelregel toe te passen. Opmerkelijk, aangezien de volledig vrijgelaten Castillion recht op Vermeer af kon gaan.

Eigen doelpunt

Ajax zat op dat moment al wel iets beter in de wedstrijd. Een afstandsschot van Ismaïl Aissati, die Lorenzo Ebecilio op de linkerflank verving, was na een kwartier spelen het eerste wapenfeit. De bal ging echter recht op doelman Jeroen Zoet af.

RKC-verdediger Guy Ramos zorgde er echter voor dat de ploegen niet doelpuntloos de kleedkamer opzochten. Vlak voor de rust gaf Christian Eriksen een lage voorzet. De verdediger raakte de bal ongelukkig en werkte hem achter zijn eigen sluitpost.

Strafschop

Vlak na de rust waren het de Waalwijkers die het arbitrale trio moesten bedanken. De grensrechter ging opzichtig in de fout door te vlaggen voor buitenspel bij een doelpunt van Nicolas Lodeiro. De Uruguyaan stond echter ver achter meerdere RKC-verdedigers.

De thuisploeg bleef jagen op de gelijkmaker. Invaller Roald van Hout was met een kopbal dichtbij. Vermeer slaagde erin de bal nog net uit zijn doel te houden.

Miralem Sulejmani kreeg de uitgelezen kans om de wedstrijd op slot te doen. Na een goede actie van Gregory van der Wiel werd Davy Klaassen in het strafschopgebied neergelegd door Sigourney Bandjar, die met rood mocht vertrekken.

De Serviër mocht vanaf elf meter inschieten, maar schoot de bal echter te slap in waardoor Zoet redding kon brengen.

Klaassen

In de slotfase was het een knappe volley van Davy Klaassen, die speelde in plaats van de zieke Theo Janssen, die zorgde voor één van de weinige hoogtepunten. Weer was het Zoet die knap redding wist te bieden.

Het spel van Ajax vertrok zich in een te laag tempo en bevatte te veel slordigheden om afstand te nemen van tien man van RKC. In de slotfase strafte de thuisploeg het matige spel van Ajax bijna af. Na slecht uitverdedigen rolde een kopbal van Sno echter net langs het lege doel. 

Een gigantische blunder van Vermeer bij het wegtrappen van de bal werd in de blessuretijd ook nog bijna afgestraft. Ook Mark Janssen miste het lege doel echter met zijn kopbal. Zijn poging ging net over.

Lees alles over de eredivisie op NUsport