AUCKLAND - Nederland heeft zondag op de slotdag van de Champions Trophy, na een bloedstollende wedstrijd, gastland Nieuw-Zeeland verslagen in de strijd om het brons: 5-3.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kwam al snel op voorsprong door een treffer van de jubilerende Jeroen Hertzberger, die zijn honderdste interland speelde.

Hertzberger liet drie Nieuw-Zeelandse verdedigers de hielen zien en had vervolgens geluk dat doelman Kyle Pontifex zijn backhandschot in eigen doel sloeg: 0-1.

Rebound

Nieuw-Zeeland nam vervolgens het initiatief over en drukte Oranje terug. Hoewel goalie Jaap Stockmann opnieuw ijzersterk speelde, viel halverwege de eerste helft de gelijkmaker. Rotterdam-speler Nick Wilson maakte de zeer verdiende 1-1.

Oranje wist daarna onder de druk uit te komen, ging weer aanvallen en nam zelfs opnieuw de leiding. Met een handig balletje zette Teun de Nooijer Bob de Voogd vrij voor de keeper.

De Voogd zag zijn schot gekeerd worden door Pontifex, maar in de rebound rondde De Nooijer heel beheerst af: 1-2.

Gesteund door het eigen publiek gingen de 'Black Sticks' opnieuw op zoek naar de Nederlandse goal en tot afgrijzen van Stockmann dook Simon Child ineens voor hem op. Child - ook van Rotterdam - liet de keeper van dichtbij kansloos: 2-2.

Opstootjes

In de tweede helft gebeurde er van alles. Er waren kansen voor beide ploegen, opstootjes, vreemde beslissingen van de arbiters - vaak in Nieuw-Zeelands voordeel -, drie groene kaarten voor Oranje en ook doelpunten.

De eerste kwam van de stick van Mink van der Weerden, die hard raak pushte na een strafcornervariant: 2-3. Oranje leek op weg naar winst, maar zag de 'Kiwi's' vijf minuten voor tijd toch weer langszij komen toen Stephen Jenness de rebound van een door Stockmann gepareerde strafcorner voor zijn rekening nam: 3-3.

Alles was weer open, maar waar de ploeg van bondscoach Paul van Ass eerder dit toernooi enkele keren naliet een belangrijke wedstrijd in Nederlands voordeel te doen kantelen, lukte dat dit keer wel.

Steekbal

Drie minuten voor het einde van de wedstrijd gaf De Nooijer een schitterend steekballetje op De Voogd, die van dichtbij Pontifex kansloos liet: 3-4.

Het was de laatste bal die de goalie van dichtbij zag, want direct daarna werd de Nieuw-Zeelander gewisseld voor een veldspeler.

Oranje maakte daar optimaal gebruik van toen Valentin Verga na een mooie solo Billy Bakker vrijspeelde. Voor Bakker was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te duwen: 3-5.