ROTTERDAM - Met maar liefst vijf doelpunten verlengde Bas Dost zaterdagavond de ongeslagen serie van SC Heerenveen in de eredivisie tot dertien wedstrijden. De Friese club kende nauwelijks moeite met het zwakke Excelsior, dat nog goed weg kwam met de ruime nederlaag: 0-5.

Dost heeft een week voor de winterstop al veertien competitietreffers achter zijn naam staan. Het hele vorige seizoen schonk hij zijn club dertien doelpunten in de eredivisie.

Dost schreef geen geschiedenis bij sc Heerenveen. Afonso Alves scoorde tijdens een thuiswedstrijd tegen Heracles al eens zeven keer in het Abe Lenstra-stadion.

Voorhoede

In de schaduw van topschutter Dost bewezen ook vleugelspelers Oussama Assaidi en Luciano Narsingh dat de formatie uit Friesland over een voor Nederlandse begrippen uitstekende voorhoede beschikt.

Beide Amsterdammers slalomden voortdurend richting de achterlijn en voorzagen de lange Dost van bruikbare voorzetten.

Narsingh

De centrumaanvaller, vorig jaar nog in de belangstelling van Ajax, scoorde na dertien minuten voor de eerste keer op aangeven van Assaidi.

Vijf minuten later stond de snelle Narsingh aan de basis van een doelpunt. Dost completeerde zijn hattrick in de slotfase van de eerste helft, toen hij na een hoekschop volledig vrijstaand raak kon koppen (0-3).

AZ

Wie Excelsior zag voetballen, kon nauwelijks geloven dat de club uit Rotterdam afgelopen woensdag nog koploper AZ op 0-0 hield.

Want ondanks drie forse waarschuwingen voor rust, mocht Dost na 58 minuten opnieuw na een hoekschop raak koppen: 0-4. Hij bewaarde zijn vijfde en laatste treffer voor de 66e minuut, na opnieuw prima voorbereidend werk van Narsingh.