ENSCHEDE - Met veel moeite heeft FC Twente zaterdag op eigen veld NEC verslagen. Pas na de hervatting maakte de titelkandidaat het verschil, 2-0. NEC had grote delen van het duel het betere van het spel.

FC Twente begon uiterst moeizaam. De Nijmegenaren, goed georganiseerd en balvast, kregen meteen de beste kansen.

De mooiste was voor Genero Zeefuik, die van dichtbij echter op Nikolai Michailov schoot.

De Bulgaarse doelman greep ook in bij een schot van Nick van der Velden. John Goossens knalde in goede positie over.

In eerste instantie stelde de thuisclub er weinig tegenover. Tegen het massieve afweerblok van NEC miste FC Twente de snelheid en creativiteit.

Nacer Chadli

Alleen Nacer Chadli was twee keer dreigend. De Belg, op tijd hersteld van een knieblessure, stuitte beide keren echter op de geroutineerde keeper Gabor Babos.

Chadli stond centraal in het midden bij FC Twente en moest de openingen bedenken. Luuk de Jong speelde voorin, waardoor er als wel vaker de laatste tijd geen plaats van voor Marc Janko.

Het is een lastige keus voor trainer Co Adriaanse. De Oostenrijk is niet de grootste voetballer, wel de koelste afmaker. Al snel begon het publiek om hem te roepen.

Marc Janko

Adriaanse gaf er direct na de hervatting gehoor aan. Meteen werd FC Twente dreigender. Al snel legde de Oostenrijker twee ballen aardig klaar voor De Jong, die echter niet profiteerde.

Na iets minder dan een uur viel alsnog de openingstreffer. Douglas kopte de bal na een uittrap van NEC-keeper Babos naar De Jong, die met de bal aan de voet wat meters maakte en vervolgens met een verrassende schuiver raak schoot.

Initiatief

Opvallend gemakkelijk trok NEC vervolgens het initiatief naar zich toe. Het elftal van trainer Alex Pastoor kreeg ook meteen uitzicht op de gelijkmaker.

Steeds meer echter was het team gedwongen ruimte weg te geven. Daarvan profiteerde FC Twente na ruim zeventig minuten. Chadli scoorde, na voorbereidend werk van De Jong.