Voor je er erg in hebt is het 15 januari 2012, ook op de Hard Gras scheurkalender.

En dan lees je een informatief bedoeld en tamelijk slecht opgeschreven stukje waarin staat dat Royston Drenthe (toch echt spelend bij Everton) zijn rust in Spanje heeft gevonden en dat Gerald Sibon (toch echt onder contract bij SC Heerenveen) op zijn gemak in Australië speelt. En dan moet je dus nog 350 dagen…

Het zal vast te maken hebben gehad met een vroege deadline (die kalenders liggen in september al in de winkel), maar betracht een volgende keer wat meer zorgvuldigheid en voorkom dat de actualiteit je inhaalt.

Grootste uitglijder in dit genre: Fritz Korbach, overleden op 14 augustus dit jaar, op zijn geboortedag in juli feliciteren met zijn 67ste verjaardag. Terwijl in datzelfde stukkie wordt gerefereerd aan zijn keelkanker. Tamelijk gênant.

Beenhakker

Iets anders, echt gelezen: wie Polen zegt, zegt Leo Beenhakker. Huh? Knap en huh?: Duitsland ergens in 2011 anno 2012 ‘misschien wel de best voetballende ploeg van de wereld’ noemen. Het zijn niet altijd makkelijk te volgen gedachtenkronkels.

Ook zoiets: schrijven over de WTC-aanslagen in New York, als ware die op 9 september 2001. Tjonge jonge, ongekend slordig. Toegegeven: een productie als deze geheel foutloos afleveren valt niet mee.

Brainwave

Toch; welke Feyenoord- (of PSV- of Roda JC- of RBC Roosendaal-) fan kent Iwan Tomasz? Wie is Robin Nelissen? Wat is die Mannchafft? Wil Cambuur-spits Marc de Vries zich melden bij de balie? En welke brainwave is vooraf gegaan aan het optikken van Xavi Alonso?

Het is stagiair-werk dit na te lopen en voorkomt dat na het weggevaagde, beschermende laklaagje ook de constructie onherstelbaar aangetast wordt.

Want er staat genoeg leuks in. Aan weetjes. Tussen 2006 en 2008 kocht Real Madrid voor 127,5 miljoen euro aan Nederlanders, die niet veel later voor 59 miljoen weer werden verkocht. Verlies: 68,5 miljoen.

Anonieme Alcoholisten

Aan quotes. George Best zei: ‘Ik zou naar de Anonieme Alcoholisten kunnen gaan, maar anoniem blijven is moeilijk in mijn geval denk ik.’ Aan anekdotes. Na aankomst in Italië moest Zlatan Ibrahimovic van trainer Fabio Capello het krachthonk in. Resultaat; een gewichtstoename van dertien kilo spieren.

Eenmaal bij AC Milan duwde Zlatan op de legpress meer kilo’s weg dan recordhouder Jaap Stam. Aan beeld. De keuze alleen gebruik te maken uit het rijke archief van gelauwerd sportfotograaf René Bouwman is een goede geweest.

Eindconclusie: deze uitgave heeft een goede inhoud voor een slechte scheurkalender en een slechte inhoud voor een goede scheurkalender.

Cijfer: 5

Uitgever: Interstat b.v.
ISBN-nummer: 8712048231071
Samenstellers: meerderen
Pagina’s: 367
Prijs: 13,95 euro