AMSTERDAM – Een aantal invloedrijke mensen uit de ledenraad van Ajax zegt per direct zijn lidmaatschap op. Tenminste vier leden zijn het amateurisme en het gekonkel binnen de vereniging zat.

Behalve de vier mensen uit de ledenraad, Cees van Oevelen, Marc Stuut, Dennis Bogaart en Mark Geestman, zouden ook Piet Keizer en fysiotherapeut Van Dantzig het gehad hebben met de onrust bij Ajax.

De jongste leden van de ledenraad en Van Dantzig benadrukken het belang van de nieuwe bestuursraad, die de bestuurlijke bemoeienis van de vereniging Ajax moet minimaliseren. Veel voormalige beleidsmakers van de Amsterdamse club zouden dat inmiddels kunnen onderschrijven.

Het opgestapte vijftal is van mening dat de huidige positie van de ledenraad haaks staat op de manier hoe het orgaan van de club eigenlijk zou moeten functioneren.

De voordrachtscommissie bestuursraad is eveneens ontevreden over de gang van zaken en geeft zijn opdracht terug. Dat betekent dat de invulling van de nieuwe bestuursraad van Ajax laat voorlopig nog even op zich wachten.

Onderling wantrouwen

Mark Geestman, Marc Stuut, Co Meijer en Reinier van Dantzig laten in een mail aan alle leden van de ledenraad en ereleden van Ajax weten dat het onmogelijk is geworden om te zoeken naar zeven geschikte kandidaten voor de bestuursraad, die eind december de huidige ledenraad en het bestuur van 27 personen zou moeten vervangen.

In de huidige ledenraad zou veel onderling wantrouwen bestaan, onder meer omdat afspraken voortdurend worden geschonden. Zo wordt Keje Molenaar verweten dat hij op eigen initiatief in de media acteert alsof hij de mening van de hele ledenraad verkondigt.

Johan Cruijff ligt al maanden overhoop met zijn collega’s in de raad van commissarissen. De legendarische nummer veertien is het niet eens met de aanstelling van interim-directeur Martin Sturkenboom en Danny Blind en de beoogde aanstelling van directievoorzitter Van Gaal.