BARUERI - Het wereldkampioenschap handbal in Brazilië verloopt bijzonder stroef voor het Nederlands vrouwenteam.

Zuid-Korea bleek veel sterker dan gedacht en won met 38-26. Bij rust leidde de Aziaten al met 18-10.

Oranje eindigde ondanks het verlies als vierde in groep B en mag zodoende in de achtste finales uitkomen. Daarmee bleef ook de hoop op deelname aan de Olympische Spelen levend. De ploeg treft echter zondag wel een zeer sterke tegenstander in Europees kampioen Noorwegen, de winnaar van groep A.

Fout op fout

Het Nederlands team kwam tegen Zuid-Korea geen moment in zijn spel en werd eigenlijk op alle fronten afgetroefd door de behendige tegenstander. De handbalsters van Oranje stapelden fout op fout en slaagden er gewoonweg niet in combinaties succesvol af te ronden. De scoreteller liep allengs negatiever op voor de Nederlandse ploeg.

''We hebben in geen enkele fase van de wedstrijd hun aanvalsspel kunnen afremmen'', zei de aangeslagen bondscoach Groener na het duel.

''Onze dekking liet te veel gaten vallen. We maakten veel eenvoudige technische fouten, het was vechten tegen de bierkaai. Met hun dekking hadden we ook problemen, zij spelen heel anders dan de Europese ploegen. Het is helaas niet gelukt om dat onder controle te krijgen.''

Time-out

Alleen in de beginfase gingen beide ploegen gelijk op, maar bij een achterstand van 4-7 moest Groener zijn eerste time-out al nemen. Zijn aanwijzingen hielpen weinig en het werd voor Oranje van kwaad tot erger.

Bij de rust was het verschil al praktisch onoverbrugbaar. In de tweede helft kwam er geen verbetering in het spel van Nederland en Zuid-Korea, dat zich al geplaatst heeft voor de Spelen van Londen in 2012, kreeg volop de kans om verder uit te lopen.

Lois Abbingh vond vier keer het doel, de jarige hoekspeelster Debbie Bont scoorde drie keer. Ook Jessy Kramer, Joyce Hilster en Pearl van der Wissel maakten ieder drie doelpunten.

Geen onbekende

Noorwegen is geen onbekende voor Oranje. De ploeg van Groener speelde in oktober nog twee keer tegen de Scandinavische ploeg. De eerste confrontatie ging verloren, maar de tweede ontmoeting eindigde in een gelijkspel.

Groener: ''We gaan het zien. We staan in de achtste finales van een WK, dan is het nooit makkelijk."