RIJSWIJK - AZ kan zich het komend weekeinde verzekeren van de wintertitel. De formatie van trainer Gertjan Verbeek heeft een ogenschijnlijk gemakkelijke opgave, met de thuiswedstrijd tegen De Graafschap op het programma.

Van de achtervolgers spelen ook FC Twente en PSV in eigen omgeving. De bekerwinnaar ontvangt NEC, PSV krijgt NAC Breda op bezoek. Kampioen Ajax reist af naar RKC in Waalwijk, Feyenoord wacht een ongetwijfeld interessante confrontatie bij FC Utrecht.

AZ stond eerder in 1980/1981, 2004/2005 (gedeeld met PSV) en 2008/2009 halverwege bovenaan. Alleen in 2004/2005 werd de club uiteindelijk niet kampioen.

In de laatste tien jaar is het één keer voorgekomen dat de winterkampioen niet de titel veroverde. Dat was vorig seizoen. PSV stond halverwege bovenaan, Ajax werd kampioen.

Geheel onaantastbaar lijkt AZ op dit moment niet. Voor het eerst dit seizoen won de koploper de afgelopen week niet in twee opeenvolgende duels in de eredivisie.

Bij SC Heerenveen werd ruim verloren, midweeks was er bij Excelsior een gelijkspel. Daar staat tegenover dat de Alkmaarders, als enige, dit seizoen thuis nog geen punt verspeelden.

PSV

PSV, dat vorige week onderuit ging bij Feyenoord, speelt op het hoogste niveau voor de 45e keer thuis tegen NAC. Van de voorgaande ontmoetingen won de thuisclub er 32 en NAC slechts vijf. De laatste Bredase zege in Eindhoven dateert van mei 1995, 2-4. Dit ondanks twee treffers van Ronaldo voor PSV.

FC Twente is ongeslagen in zijn laatste zeventien duels in alle competities. Slechts tweemaal noteerde de club en langere reeks: negentien wedstrijden tussen in mei en december 1968 en 18 duels tussen mei en oktober in 2009.

Nikolai Michailov kan zaterdag zijn vijftigste wedstrijd in het doel van de Enschedese club spelen. Daarmee is hij er nog bijna 500 verwijderd van de huidige tweede keeper, Sander Boschker.

Ajax

Van de twintig keer dat Ajax op bezoek ging bij RKC won het twaalf keer. Er was zeven keer een gelijkspel. De enige thuisoverwinning van RKC dateert van 25 september 1988. Het werd het 3-1 in het eerste seizoen dat RKC op het hoogste niveau actief was.

Verder staan op het programma Excelsior - sc Heerenveen, VVV-Venlo - Roda JC en Vitesse - FC Groningen. Vrijdagavond al staat ADO Den Haag - Heracles Almelo op het programma.