PARIJS - Romain Grosjean keert komend jaar terug in de Formule 1. De Fransman gaat rijden voor Lotus Renault, dat het andere stoeltje eerder beschikbaar stelde aan voormalig wereldkampioen Kimi Raikkonen.

''Ik krijg een glimlach om mijn mond bij het vooruitzicht dat ik volgend jaar weer achter het stuur plaats mag nemen'', aldus Grosjean.

In 2009 reed hij de 25-jarige coureur al zeven Grands Prix voor Renault. De dertiende plaats was toen zijn beste prestatie.

De GP2-kampioen van afgelopen seizoen was ook in beeld om in de DTM te gaan rijden.

Het vastleggen van Grosjean betekent dat Vitaly Petrov zijn stoeltje kwijt is bij Lotus Renault, dat komend seizoen alleen nog Lotus zal heten. De Rus, die afgelopen jaar wisselend presteerde, hoopte er vurig op dat hij in 2012 een duo zou mogen vormen met Raikkonen.

Kubica

Lotus Renault wachtte lang met het bekendmaken van de tweede naam omdat er onduidelijkheid heerste over hoe ver Robert Kubica was gevorderd in de revalidatie van zijn zware rally-ongeval.

De Pool liet de renstal onlangs weten dat hij niet voldoende hersteld is om te beginnen aan het wereldkampioenschap van 2012. Wel is met hem afgesproken dat hij onderdeel blijft van het team, dat hem zal steunen in zijn herstel.

Topteam

Volgens teambaas Eric Boullier wil Lotus over drie jaar weer een topteam in de Formule 1 zijn en zelfs de wereldkampioen afleveren.

''We hebben twee nieuwe coureurs, hetgeen vrij ongewoon is. Het past echter bij de wens van onze teameigenaar om weer een topteam te worden'', zei Boullier.

Onder de naam Renault was de renstal voor het laatst echt succesvol in 2006 met de wereldtitel voor Fernando Alonso. Dit seizoen stelde Lotus Renault zwaar teleur. De Rus Vitali Petrov eindigde als tiende in het wereldkampioenschap.