SZCZECIN - De grotendeels jonge Nederlandse vertegenwoordiging op de EK kortebaan in het Poolse Szczecin is er op de openingsdag niet in geslaagd een medaille te veroveren. 

De estafettezwemmers waren er nog het dichtste bij. Bastiaan Lijesen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Joost Reijns werden vierde op de 4 x 50 wisselslag.

Het Nederlandse viertal was sneller dan in de kwalificaties: 1.34,93 tegen 1.35,68. Het was niet genoeg om de Duitsers van het brons af te houden. Het verschil bedroeg ruim een halve seconde.

Van Aggele had voor de estafettefinale de halve eindstrijd op de 50 vrij laten schieten. Het goud was voor de Italianen, goed voor de derde tijd in de kwalificaties maar in de finale onaantastbaar: 1.33,18. Rusland schoot ruim tekort: 1.33,86.

De meeste indruk van het Oranjegezelschap maakte donderdag Joeri Verlinden, een van de weinige gevestigde waarden die de reis naar Polen hebben gemaakt.

Hij plaatste zich als derde (51,05) voor de finale op de 100 meter vlinderslag die vrijdag wordt gezwommen. Verlinden pakte vorig jaar in Eindhoven het zilver op het onderdeel waar nu de Rus Jevgeni Korotisjkin (50,63) zijn grootste concurrent lijkt.

Geen medailles

De drie finalisten op de individuele onderdelen deden donderdag niet mee om de medailles; Wendy van der Zanden reikte nog het verst. Ze werd zesde op de 200 meter wisselslag in een tijd van 2.09,66. Goud op het onderdeel was voor de Spaanse Mireia Belmonte: 2.07,06.

Tessa Brouwer en Job Kienhuis moesten beiden genoegen nemen met de negende plaats. Brouwer bereikte die positie met een tijd van 31,26 op de 50 meter schoolslag, gewonnen door de Russische Valentina Artemieva in 30,06. Kienhuis hield slechts een zwemmer achter zich op de 400 meter vrije slag. Hij tikte aan na 3 minuten en 45,31 seconden. De Duitser Paul Biedermann won in 3.38,65.

Op de 100 meter vrij bij de vrouwen strandden Maud van der Meer en Elise Bouwens in de halve finales. Hetzelfde gold voor Kira Toussaint en Annemarie Worst op de 100 meter rugslag.

Lees alles over het EK kortebaan op NUsport