AMSTERDAM - Bert van Marwijk heeft zijn contract als bondscoach van het Nederlands elftal zoals verwacht verlengd tot en met het EK 2016 in Frankrijk.

Dat Van Marwijk aan zou blijven als trainer van Oranje hing al lange tijd in de lucht. De keuzeheer liet begin november optekenen dat hij ervan uit ging dat hij zijn contract ging verlengen.

Ook de KNVB sprak de intentie uit om met de in Limburg woonachtige trainer, die in 2008 Marco van Basten opvolgde, verder te gaan.

Met Van Marwijk aan het roer haalde Oranje in 2010 de finale van het WK in Zuid-Afrika, die verloren werd van Spanje (1-0).

Het volgende eindtoernooi, het EK in Polen en Oekraïne, is op voorhand al een zware klus: Nederlands is voor de groepsfase ingedeeld bij Denemarken, Duitsland en Portugal.

Afspraak

Naast het EK in 2016 zal Van Marwijk ook bondscoach zijn van Oranje tijdens het WK 2014, dat wordt gespeeld in Brazilië. Hij heeft de afspraak met de KNVB dat hij verlost is van zijn verplichtingen indien een internationale topclub zich meldt.

"We hebben afgesproken dat als zich een kans voordoet, ik zelf de mogelijkheid heb daarover te beslissen", aldus Van Marwijk. "Maar dat staat niet zo omschreven in het contract."

Veel perspectief

Op een bijeenkomst in Zeist zei Van Marwijk blij te zijn met de nieuwe overeenkomst. Over zijn motivatie was hij duidelijk. "Ik zie veel perspectief voor het Nederlands elftal om succesvol te blijven. Het is mooi om eraan mee te werken Oranje op het hoogste niveau te laten meedoen."

Onder de leiding van de huidige bondscoach kwam Oranje 45 interlands in actie, waarin het 97 doepunten maakte en 33 treffers tegen kreeg. Het Nederlands elftal won 31 duels, speelde tien keer gelijk en verloor vier wedstrijden.