AMSTERDAM - Ajax gaat de UEFA vragen onderzoek te doen naar de gang van zaken bij het Champions League-duel tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon.

''We verwachten niet dat het veel oplevert, maar helemaal niets doen vinden wij geen optie", zegt algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom op de clubsite.

De Europese voetbalbond liet eerder donderdag weten geen onderzoek te beginnen. Er zouden vooralsnog geen signalen zijn dat het resultaat in Zagreb onreglementair is beïnvloed.

Ajax werd mede door de 7-1 zege van Lyon uitgeschakeld in de Champions League.

Sturkenboom kijkt niet alleen naar het sportieve verlies. "Als we de volgende ronde zouden bereiken dan zou daar een premie van drie miljoen euro tegenover staan. Als we dat hadden bereikt door gelijk te spelen hadden we nog eens vier ton premie verdiend. De bedragen in de Europa League zijn een stuk lager."

Signaal afgeven

"Als club kun je niet zoveel", reageert Sturkenboom. "We zijn allemaal heel erg teleurgesteld en we worden van alle kanten geattendeerd op zaken die spelen zoals foto's op internet, berichten over eerdere verdachtmakingen en een onderzoek dat in Frankrijk zou zijn gestart. Maar in een opwelling moet je geen verkeerde dingen doen."

Ajax wil volgens Sturkenboom met een brief vooral een signaal afgeven. "De UEFA heeft fair play en respect hoog in het vaandel staan, dus ik denk dat zij er zelf ook alles aan zullen doen om zeker te zijn dat er niets oneigenlijks is gebeurd."