ROTTERDAM - Als AZ aan het einde van het seizoen één of twee punten tekortkomt voor de landstitel, dan zullen de Alkmaarders nog wel eens terugdenken aan een koude woensdagavond in december in Rotterdam.

Het restant van 45 minuten van het vorige maand wegens mist gestaakte duel met laagvlieger Excelsior leverde geen overwinning op: 0-0.

Na de afgang zondag in en tegen Heerenveen (5-1) was dat de tweede domper binnen drie dagen voor de koploper, die nog 'slechts' vier punten losstaat van naaste belager PSV.

AZ-coach Gertjan Verbeek, die veel liever de hele wedstrijd had overgespeeld, had voor de halve wedstrijd op het lang niet volle Woudestein een speciale warming-up bedacht.

Hij stuurde zijn spelers al drie kwartier voor het begin het veld op.

Verbeek schotelde zijn manschappen een intensief voorbereidingsprogramma voor, inclusief vele afwerkoefeningen en een heus partijspel.

Rust

Zijn bedoelingen waren duidelijk: zijn ploeg moest na de warming-up zowel fysiek als mentaal het gevoel hebben dat de eerste helft erop zat.

Een kwartier voor de aftrap ging de Alkmaarse selectie dan ook naar binnen, alsof het rust was.

De voorbereiding van Excelsior zag er iets normaler uit, hoewel de thuisploeg nog wel tussendoor even naar de catacomben verdween om ook even te wennen aan de zeldzame omstandigheden.

Hoog tempo

AZ trachtte in een hoog tempo Excelsior meteen 'kapot' te spelen.

Maar na een moeilijke openingsfase, met veel Alkmaarse druk maar zonder uitgespeelde kansen, kwam de thuisploeg met de wind mee beter in de wedstrijd.

De eerste echte kans was ook voor de Rotterdammers. Roland Alberg dwong doelman Esteban met een vallend schot tot een stijlvolle redding.

Kort daarna verrichtte ook collega Wesley de Ruiter prima werk op een knal van Brett Holman.

Dood punt

In de slotfase kon niemand bij AZ uiteindelijk het verschil maken.

Ook het inbrengen van twee 'verse' spelers (Charlison Benschop en Johann Berg Gudmundsson) hielp de koploper niet over het dode punt. In de extra tijd schoot Jozy Altidore nog wel in het zijnet.