HAARLEM - De rechter in Haarlem heeft woensdag voorgesteld de aandeelhouders van Ajax zich informeel te laten uitspreken over het conflict tussen het kamp-Cruijff en de vier overige leden van de raad van commissarissen van de club.

Dat deed hij tijdens het kort geding dat Cruijff en dertien medestanders hebben aangespannen tegen de N.V. Ajax en de rest van de rvc.

''Ik kan alleen maar noodverbanden aanleggen'', zei de rechter, voor hij de zaak voor een korte periode schorste. Een kwartier later werd het kort geding hervat.

De aandeelhouders zouden maandag moeten aangeven of ze voor het kamp-Cruijff zijn of voor de lijn van de directie van de club. Cruijff stemde in met dat voorstel van de rechter.

Ten Have, voorzitter van de rvc, zag echter geen heil in het voorstel van de rechter om de aandeelhouders informeel te laten beslissen. Maandag volgt de definitieve uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

Gesprek

De advocaat van Ajax, Peter Wakkie, stelde tevens voor om na de aandeelhoudersvergadering een gesprek plaats te laten vinden tussen enerzijds Louis van Gaal en anderzijds het technische hart van Ajax (Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Frank de Boer) en Cruijff.

Laatstgenoemde staat echter niet direct te springen om het voorstel van Ajax. "Met Van Gaal praten? Dat had veel eerder gemoeten. Dit is het paard achter de wagen spannen."

Gang van zaken

Cruijff hekelde nogmaals de procedure rond de benoeming van Van Gaal. "De gang van zaken rond Van Gaal was een herhaling van zetten. Ook bij Marco van Basten deden ze dingen op eigen houtje."

Wakkie legde uit waarom Cruijff lang niet is gekend in de komst van Van Gaal, Blind en Sturkenboom. ''Dat was een eis van Van Gaal'', zei hij. ''Die wilde geen publiciteit.''

''Maar toen was alles al bijna besloten'', vond Frank Kroes, een van de twee raadsmannen van Cruijff in de uitpuilende rechtszaal. ''Daarbij stond in de mail ook nog niets over de voorgenomen benoeming van Van Gaal, Sturkenboom en Blind.''

Jonk

De advocaat van Cruijff stelde bovendien dat Ajax doelbewust de technische plannen van de legendarische nummer veertien tegenwerkt.

Interim-directeur Martin Sturkenboom zou het technische hart het werk onmogelijk maken, meent de raadsman. "Hij heeft Jonk twee kinderachtige waarschuwingen gegeven en probeert hem buiten te werken bij Ajax."

Jeugdtrainers

Cruijff en zijn medestanders zijn het niet eens met de aanstelling van interim-directeur Sturkenboom en Danny Blind en de beoogde aanstelling van directievoorzitter Van Gaal.

In het kielzog van Cruijff waren onder meer de jeugdtrainers Jonk, Bergkamp, Ronald de Boer, Jaap Stam, John Bosman, Bryan Roy, Dean Gorré, Orlando Trustfull, Michel Kreek en Marc Overmars aanwezig bij de zitting in Haarlem.