HAARLEM - Johan Cruijff is woensdagmiddag naar de rechtbank in Haarlem gekomen voor het kort geding dat hij heeft aangespannen tegen de nv Ajax en de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer.

Komende maandag doet de rechter uitspraak, zo werd woensdag bekendgemaakt.

De voormalige nummer 14 is het niet eens met de aanstelling van interim-directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind en de beoogde benoeming van directievoorzitter Louis van Gaal.

Cruijff is als commissaris buiten de onderhandelingen met dat drietal gehouden.

Hij vindt de aanstellingen ook in strijd met het technisch beleid van Ajax.

Het 'team-Cruijff' bestaat uit veertien man. De jeugdtrainers Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Jaap Stam, Ronald de Boer, John Bosman, Bryan Roy, Dean Gorré, Orlando Trustfull en Michel Kreek lieten al eerder weten zich achter Cruijff te scharen.

Ten Have

Intussen hebben ook looptrainer Ruben Jongkind, mental-coach Derk de Kloet en manager Lydia Fritz-van der Moot zich bij hem aangesloten. De meesten van hen zijn in Haarlem aanwezig, net als rvc-voorzitter Ten Have en zijn collega Olfers. Davids en Römer zijn er niet bij.

Van de veertien uit het kamp-Cruijff is alleen Bergkamp niet aanwezig. De assistent van hoofdtrainer Frank de Boer bereidt zich met het eerste elftal voor op de cruciale Champions League-wedstrijd woensdagavond tegen Real Madrid.

Het kort geding is om 13.00 uur begonnen. Tientallen supporters van Ajax wonen de zitting bij.

''Ik verwacht nog steeds dat de oud-spelers van Ajax de mogelijkheid krijgen de club te leiden'', zei Cruijff bij aankomst. ''Ik hoop dat de rechter dat ook zo ziet.''

Uitspraak

De rechtbank maakte aan het begin van het kort geding duidelijk dat de voorlopige datum voor de uitspraak maandag 12 december om 11.00 uur zal zijn.