AMSTERDAM - Na afloop van de World Cup in Thialf gaf Sven Kramer aan niet van start te zullen gaan op de langste afstand tijdens de schaatsweek. Daarmee leken zijn kansen op deelname aan de WK afstanden verkeken. Schaatsbond KNSB houdt de deur vooralsnog echter op een kier voor de TVM-kopman.

Directeur sport Arie Koops zegt in het AD dat Kramer eventueel nog in actie kan komen tijdens de laatste wereldbeker in Thialf, waar de startbewijzen voor de WK afstanden, eveneens in Heerenveen, verdeeld worden.

"Maar alleen als Sven in de tussentijd op de EK en misschien wel de WK allround heeft laten blijken dat hij op de tien kilometer mondiaal tot de top drie behoort en dus podiumkansen heeft op het WK", aldus de beleidsman.

Uitzonderlijke gevallen

Koops baseert zich daarbij op de regel dat de KNSB in 'uitzonderlijke gevallen' een schaatser kan aanwijzen voor deelname aan het wereldbekercircuit.

De twee snelste schaatsers bij de laatste World Cup en de best geklasseerde schaatser in het klassement verdienen normaliter een startbewijs voor de WK afstanden. Daarnaast kan de bond sowieso een reserve aanwijzen.

Getoetst

Volgens Koops houdt de schaatsbond rekening met het feit dat Kramer aan het terugkeren is van een langslepende blessure en dat hij in het verleden al drie keer gekroond is tot wereldkampioen op de 10.000 meter.

"In potentie is hij misschien wel de beste schaatser op de 'tien', maar zoals bij iedereen moet dat wel ergens getoetst worden."

Tijdens de World Cup in Heerenveen kon Sven Kramer niet volgen in het spoor van BAM-rijders Jorrit Bergsma en Bob de Jong. De Fries eindigde in een tijd ver boven de dertien minuten op de negende plaats.