AMSTERDAM - Jos Verstappen denkt dat Michael Schumacher in zijn eerste kampioensjaar (1994) gebruik maakte van destijds verboden elektronische hulpmiddelen. De Limburger was in zijn debuutseizoen in de Formule 1-teamgenoot van de Duitser bij Benetton.

Verstappen doet zijn uitspraken in een interview met het NUsport-magazine waarin hem wordt gevraagd wat hij tot dusver van de terugkeer van de zevenvoudig wereldkampioen vindt.

Schumacher maakte in 2010 zijn rentree en wist sindsdien met de Mercedes nog geen podiumplaats te bemachtigen.

"Je ziet nu: Michael is ook gewoon afhankelijk van het materiaal. Voor de meeste mensen was hij God. Dat is nu toch een beetje aan het verdwijnen. Hij is geen superman. Nooit geweest", zegt Verstappen.

"Als ik met hem ging karten won hij nooit van mij. Ik weet wat er is gebeurd toen wij in 1994 samen bij Benetton reden."

Excuus

Verstappen gaat liever niet te diep in op het jaar waarin hij een bijrol vertolkte binnen het Benetton-team. "Dan denken de mensen dat ik een excuus aan het zoeken ben. Ik weet gewoon dat zijn auto destijds anders was dan mijn auto."

"Ik dacht steeds: dit kan gewoon niet! Ik rem op de limiet en ga zo hard mogelijk de bocht in. Wat moet ik nog meer doen? Bij Schumacher lukte het wel en bij mij niet. Dat klopte niet."

Niet over praten

De Limburger weet wel in welke hoek hij de verschillen moet zoeken: "Elektronische hulpmiddelen. Ze zullen dat nooit toegeven, maar ik ben daar van overtuigd. Ik heb het later nog eens aan Flavio Briatore gevraagd, die mij naar Benetton had gehaald en daar toen teammanager was. Hij zei: 'Laten we er maar niet over praten.' Dan weet ik genoeg."

"Ik heb dat jaar een paar keer in Michaels auto gereden, zoals in Hockenheim, toen ik er af spinde. Zoals die auto was afgesteld, kon hij nooit zo hard gaan. Maar ja, dat systeem waar hij dan mee reed, zat er toen net even niet in."

Hulpmiddelen als tractiecontrole, ABS en actieve vering waren met ingang van het seizoen 1994 verboden.

In het NUsport-magazine van deze week staat een uitgebreid interview met Jos Verstappen, waarin hij dieper in gaat op zijn eigen loopbaan en die van zoon Max.

'Schumacher gebruikte hulpmiddelen'