SAO PAULO - De Nederlandse handbalsters hebben opnieuw een ruime zege geboekt op het wereldkampioenschap in Brazilië. Oranje versloeg dinsdag Aziatisch kampioen Kazachstan met 32-20.

Bij rust stond de ploeg van bondscoach Henk Groener al met 18-8 voor.

Zondag overrompelde Nederland het zwakke Australië met 53-15.

Nederland deed met de winst goede zaken voor de stand in groep B. Het team behield de tweede plaats achter Rusland, ondanks de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Spanje (27-34). De eerste vier in de poule gaan door naar de achtste finales.

Met de routiniers Pearl van der Wissel en Maura Visser terug in de basis begon Nederland sterk aan de wedstrijd. Na een kwartier leidde de ploeg van Groener al met 10-4.

Schotkracht

Het spel was gevarieerd en de afronding doeltreffend dankzij Joyce Hilster, Laura van der Heijden en cirkelspeelster Danick Snelder. Met de schotkracht van Lois Abbingh en Estavana Polman erbij liep Oranje uit naar 18-8 bij rust. Op doel viel Marieke van der Wal op door twee strafworpen te stoppen.

In de tweede helft ging de scherpte er bij de Nederlandse ploeg wat van af, maar het kon geen kwaad. Kazachstan was een klasse minder en niet bij machte de wedstrijd een andere draai te geven. Abbingh bleef productief en de jonge international legde er in totaal zeven in. Polman scoorde vier keer.

Gretigheid

Groener greep de tweede helft aan om al zijn wissels wat speeltijd te geven. Hij zorgde er zo voor dat de gretigheid binnen de ploeg de missertjes wat verbloemden. In de slotfase liet Oranje de Kazachse ploeg nog terugkomen van 30-15 naar 32-20.

Nederland heeft nu de makkelijkste tegenstanders gehad en treft in de groepsfase nog twee zware tegenstanders in regerend wereldkampioen Rusland en het taaie Zuid-Korea.

Handbalinternational Pearl van der Wissel was zeer voldaan met de ruime zege op Kazachstan.

De opbouwspeelster realiseerde zich dat de volgende ronde al zo goed als een feit is. ''Een gaaf gevoel om dat te weten. Vooral in de eerste helft hadden we de dekking goed op orde. Het is alleen jammer dat we aan het eind te veel fouten in de aanval maakten, want het is in zo'n wedstrijd toch lastig om zestig minuten geconcentreerd te blijven.''

Ander kaliber

Van der Wissel scoorde maar één keer, maar was toch tevreden over die prestatie: ''Het hoort een beetje bij mijn spel dat ik niet altijd veel hoef te scoren. Als ik mijn teamgenoten weet vrij te spelen, is het ook goed. En dat is vandaag aardig gelukt.''

Oranje speelt woensdag tegen titelverdediger Rusland. ''Een tegenstander van een ander kaliber. Die meiden zijn fysiek veel groter en sterker dan wij, maar ook trager. Ik denk dat we het de Russen nog heel moeilijk kunnen maken.''