AMSTERDAM - Steven Kruijswijk zal komende zomer zijn debuut beleven in de Ronde van Frankrijk. De belofte van de Raboploeg zei dat dinsdag tijdens de presentatie van de bankformatie in Utrecht.

Kruijswijk kwam afgelopen seizoen al in actie tijdens de Giro d'Italia, waarin hij als negende in het algemeen klassement eindigde.

De Ronde van Zwitserland besloot hij als derde in de eindstand.

"Vorig jaar was inderdaad een doorbraak", aldus Kruijswijk tegen NUsport. "Ik ben blij dat het zo goed ging in de Giro en ik een mooie klassering behaalde."

"Dit jaar sla ik de Giro als het goed is over, want in principe rijd ik de Tour."

De verwachtingen voor zijn eerste deelname in de belangrijkste wielerkoers van het jaar zijn bij de Brabander niet te hoog gespannen.

"Het is mijn eerste Tour, een koers die anders is dan alle andere wedstrijden. Ik wil vooral veel ervaring op doen."

Mollema

Bauke Mollema geniet nog na van de voor de hem zo succesvol verlopen Ronde van Spanje van 2011. Ook de Groninger richt zijn pijlen in 2012 vooral op de Tour.

"Het was lekker om met zo'n Vuelta de winter door te komen. Of ik in 2012 weer in Spanje aan de start verschijn weet ik nog niet. De Tour is mijn absolute hoofddoel."

"Ik wil zo goed mogelijk door de klassiekers en het voorjaar heen komen. Met dezelfde route als vorig jaar: eerst de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland, dan het NK en dan de Tour."

Renshaw

Ook Mark Renshaw was aanwezig op de presentatie. De Australiër komt over van HTC-Highroad, waar hij de adjudant van Mark Cavendish was.

"Ik ben erg gemotiveerd om voor deze ploeg te rijden, het is mooie mogelijkheid. We hebben veel goede renners. Het contract was zo rond, dat was mooi."

"Mijn eerste doel is natuurlijk om de Tour Down Under in Australië te rijden. Ik kijk er naar uit terug te keren naar huis en lekker in januari in warm weer te fietsen."

Eigen kansen

Renshaw mag bij Rabobank voor zijn eigen kansen gaan, anders dan bij HTC-Highroad het geval was.

''Er zal veel druk op me komen te liggen. Dat was ik bij Cavendish ook gewend. De jongens bij Rabobank moeten het vertrouwen krijgen dat ik ook voor ze kan winnen'', stelde hij hoopvol. Renshaw hoopt op sprintduels met zijn oude teamgenoot in de Tour.

''Ik kan Cavendish verslaan. Hij is misschien sneller, maar als ik het slim speel heb ik een kans. De afgelopen jaren verraste Alessandro Petacchi hem wel eens. Als ik tien procent kans tegen Cavendish krijg, ben ik al heel blij. Hij verliest niet veel, maar mijn kracht ligt vooral in het positie kiezen. En dat weet hij.''

Bekijk alle wielertransfers in ons overzicht