UTRECHT - Algemeen directeur Harold Knebel van Rabo Wielerploegen constateerde dinsdag tijdens de presentatie voor het seizoen 2012 dat Nederland momenteel een uitzondering vormt in het wielrennen.

“Er zijn drie profploegen, allemaal met contracten die zijn verlengd. Het gaat geweldig in Nederland, wij zijn de witte raven in de sport.”

De situatie in het buitenland is minder rooskleurig; de afgelopen maanden moesten diverse ploegen fuseren (bijvoorbeeld RadioShack en Leopard-Trek), andere equipes hielden zelfs op te bestaan omdat de zoektocht naar een nieuwe sponsor niet slaagde, zoals het uiterst succesvolle HTC-Highroad.

“Ik vrees dat ook komend jaar ploegen in de financiële problemen komen. Het wielrennen heeft een nieuw verdienmodel nodig”, zei Knebel, ‘wiens’ Rabobank juist wordt uitgebreid met een vrouwenploeg.

Marianne Vos is de kopvrouw van de formatie die zich laat karakteriseren als een mix van talent en ervaring. Jeroen Blijlevens fungeert als ploegleider.

De equipe heeft olympische ambities, maar wil ook hoge ogen gooien in andere grote wedstrijden.

Dopingzaken

Volgens Knebel wordt de sport belast door een aantal zaken. “De oortjesdiscussie, een onduidelijk puntensysteem, de langslepende juridische procedures rond dopingzaken; er zitten nu te veel hindernissen in de sport.”

Knebel noemt 2012 ‘een spannend jaar’. “Er zijn veel uitdagingen, zoals de ploegentijdrit voor merkenteams op de WK in eigen land en de Olympische Spelen. Onze doelstelling is om bij de beste vijf ploegen ter wereld te zitten en dat is qua resultaat ook vorig jaar weer gelukt.”

Een van Knebels wensen is dat de talenten doorbreken. “Onze opleidingsploeg is een van de beste ter wereld. Ons talent is toe aan de laatste stap naar de top. Dat is echter wel een grillige weg.”

Knebel bedankte ook Pieter Weening, Sebastian Langeveld en Oscar Freire, die Rabobank hebben verlaten.