AMSTERDAM - Sven Kramer kan mogelijk niet in actie komen op de tien kilometer bij de wereldkampioenschappen afstanden komende maart in Thialf. De TVM-schaatser is niet van plan zich eind december via de schaatsweek te kwalificeren voor die afstand. 

In principe is dat voor Kramer, die afgelopen zaterdag bij de wereldbeker in Thialf slechts negende werd op de 10.000 meter, de laatste kans om zich te plaatsen voor het tweede deel van het World Cup-seizoen, waar de startbewijzen voor de WK worden verdeeld.

Kramer heeft tegenover de camera van de NOS laten weten dat hij niet van plan is om tijdens de schaatsweek de afstand te rijden. Het is wat de TVM-rijder betreft te dicht op het Essent EK Allround.

Accepteren

Hij denkt niet dat hij daarmee per definitie niet aan de WK Afstanden deel kan nemen. "Ik zou dat niet één, twee, drie accepteren en ik denk dat daar nog over gesproken moet worden", liet hij weten.

Op 30 december staat een kwalificatiewedstrijd over 10.000 meter op het programma. In deze wedstrijd worden twee Essent World Cup-tickets vergeven. Drie startbewijzen zijn in Heerenveen al verdiend door Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Bob de Vries.

WK Afstanden

De World Cup-tickets zijn van belang omdat tijdens de Essent ISU World Cup in Heerenveen (2-4 maart) de drie startbewijzen voor de WK Afstanden worden vergeven. Als Kramer daar niet start, kan hij zich ook niet voor de WK kwalificeren.

Voor de WK plaatsen de beste twee Nederlanders zich van de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. Ook de Nederlander die het hoogste in het klassement van de 10.000 meter staat mag naar de WK.

De enige kans die Kramer volgens de reglementen lijkt te hebben is een reserveplek op de WK Afstanden. De reserves tijdens de wereldkampioenschappen worden aangewezen. Als dat bij Kramer gebeurt en er meldt zich één van de geplaatste rijders af, dan zou hij alsnog kunnen starten.