AUCKLAND - De Nederlandse hockeymannen hebben dinsdag in een spectaculair en spannend hockeygevecht met 3-3 gelijkgespeeld tegen Nieuw-Zeeland. Een kwartier voor tijd stond Oranje nog met 3-0 voor.

Omdat Duitsland eerder op de dag punten had verspeeld tegen Zuid-Korea, was Nederland al zeker van plaatsing voor de winnaarsronde. Voor Oranje was het nu zaak om Nieuw-Zeeland te verslaan en daarmee de Duitsers de tweede plaats in de poule te bezorgen.

In dat geval zou Nederland de eerdere 3-2 zege op Duitsland meenemen naar de winnaarsgroep en dus een goede uitgangspositie hebben.

Lang leek het ook die kant op te gaan, want de ploeg van bondscoach Paul van Ass speelde goed en nam in de eerste helft een 2-0 voorsprong door wonderschone doelpunten van Billy Bakker (foto) en Jeroen Hertzberger. Nieuw-Zeeland kreeg ook enkele goede mogelijkheden, maar gezien het aantal kansen dat Nederland kreeg was de tussenstand terecht te noemen.

Controle

In de tweede helft behield Oranje de controle en liep het door een rake strafcorner van Taeke Taekema uit naar een meer dan royale 3-0 voorsprong. Niemand, zelfs de aanvankelijk zo fanatieke Nieuw-Zeelandse fans niet, leek nog te geloven in de kansen van de Black Sticks.

Maar uit het niets kwam het gastland terug. In de 54ste minuut maakte Blair Hilton de 3-1 en een minuut later was het zelfs 3-2 toen voormalig Rotterdam-speler Ryan Archibald de bal onder de oksel van doelman Jaap Stockmann in het doel duwde.

Het stadion ontplofte en de toeschouwers gingen weer massaal achter hun nationale team staan. Het spel vloog op en neer en nadat Wouter Jolie en Hertzberger het Nieuw-Zeelandse doel op een haar hadden gemist, durfde bondscoach Darren Smith het zelfs aan om in de slotfase zijn keeper naar de kant te halen om plaats te maken voor een extra veldspeler.

Effect

Dat sorteerde het gewenste effect, want de Kiwi's verdienden drie minuten voor tijd een strafbal toen Jolie met zijn voet een treffer voorkwam. Aanvoerder Dean Couzins nam zijn verantwoordelijkheid en faalde niet: 3-3. Hierdoor blijft Nieuw-Zeeland de Duitsers op doelsaldo voor en gaat het samen met Oranje naar de winnaarspoule.

Daarin spelen beide landen nog tegen Spanje en Australië, de twee beste ploegen uit groep A. Het onderlinge resultaat (de 3-3 dus) nemen Nederland en Nieuw-Zeeland mee naar die groep.