HEERENVEEN - Dankzij een knappe tweede plaats van Sjoerd de Vries op de kilometer en een podiumplaats plus persoonlijk record voor Jesper Hospes op de tweede vijfhonderd meter kon Gerard van Velde spreken van een prima start van het nieuwe seizoen.

"Wij zijn al sinds de NK afstanden goed bezig", blikt de coach van APPM terug op de openingsweken van het schaatsjaar.

"Zowel Jesper als Sjoerd is grensverleggend bezig geweest. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn."

Van Velde vertrekt komende week met zijn ploeg naar Erfurt voor een trainingskamp ter voorbereiding op het Nederlands kampioenschap sprint eind december. Een bepalend toernooi met het oog op de rest van het seizoen.

Belangrijk

"Maar deze wereldbekers zijn ook gewoon belangrijk geweest", aldus de coach die niets kan met de constatering van sommige schaatsers dat de eerste wedstrijden weinig om het lijf hebben.

"Je dwingt hier ook plaatsen af voor de wereldbekers in het tweede deel van het seizoen en bij de NK afstanden werd op de sprintnummers gewoon op wereldniveau gereden."

Scherp blijven

Ook bij het komende nationale sprintkampioenschap zal de lat hoog liggen. "In Nederland hebben we gewoon veel jongens die goed zijn op de korte afstanden. Dat is mooi, op die manier houden we elkaar allemaal scherp."

"Maar je moet er daardoor wel voor zorgen dat je telkens, bij al die wedstrijden, in vorm bent. Je kan geen enkel steekje laten vallen. Er is namelijk altijd een Nederlander hard aan het rijden."

Geen favoriet

Van Velde verwacht dan ook een mooie strijd bij het NK, maar denkt dat zijn jongens, ondanks de goede resultaten in het voorseizoen, niet tot de favorieten zullen behoren. "Dat mag duidelijk zijn. Kjeld Nuis en Stefan Groothuis zijn de favorieten."

Vooral de duizend meter van Nuis maakte zondag diepe indruk op de voormalig olympisch kampioen op die afstand.

"Dat was echt een fantastische rit. Met een rondje 25.0 hoor je er niet 'bij', dan ben je gewoon toonaangevend. Heel weinig schaatsers kunnen zo'n ronde rijden."