BARUERI - De Nederlandse handbalsters hebben in hun tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap in Brazilië genadeloos uitgehaald tegen Australië.

Oranje versloeg zondagnacht de zwakke tegenstander met 53-15.

De monsterscore was een oppepper voor de moraal bij de speelsters van bondscoach Henk Groener, die zaterdag in hun openingsduel vrij kansloos verloren van Spanje (27-34).

Het Nederlands vrouwenteam steeg door de zege naar de tweede plaats in groep B achter titelverdediger Rusland.

De eerste vier in de poule gaan door naar de knock-outfase (laatste zestien).

Schrijnend zwak

Australië bood nauwelijks serieuze tegenstand. Vooral in verdedigend opzicht was de ploeg schrijnend zwak. De Nederlandse handbalsters konden doen en laten wat ze wilden, vrijwel elke snelle break leverde een doelpunt op.

Bij rust was het gat met de ploeg van 'down under' al onoverbrugbaar: 27-6. Het vijftigste Nederlandse doelpunt was een bijzondere.

Keepster Mandy Burrekers verraste haar onoplettende collega aan de overzijde met een succesvolle worp over het gehele veld.

Blessures

Oranje speelde zonder Maura Visser en Pearl van der Wissel. De routiniers kregen rust want ze hebben last van lichte klachten aan voet en knie (Visser) en kuit en hamstring (Van der Wissel) ''Zij zijn er straks gewoon weer bij'', liet bondscoach Groener weten.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om alle overige internationals speeltijd te geven.

Estavana Polman en Lois Abbingh vonden het makkelijkst het doel van de tegenstander. Zij maakten respectievelijk elf en tien doelpunten. Angela Malestein scoorde acht keer en cirkelspeelster Danick Snelder wierp er zeven in.

Wakker blijven


Groener: ''Het is moeilijk om tegen zo'n tegenstander wakker te blijven, maar we zijn heel lang heel goed geconcentreerd gebleven. We hebben een goede score neergezet, de kansen keurig uitgespeeld.''

Kazachstan is dinsdag de derde tegenstander. Die ploeg verloor zaterdag met ruime cijfers van Zuid-Korea (19-31) en lijkt op papier een te nemen horde.