AUCKLAND - De Nederlandse hockeymannen hebben ook de tweede wedstrijd op de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland gewonnen. Duitsland werd op een meer dan verdiende 3-2 nederlaag getrakteerd.

Rogier Hofman tikte vijf minuten voor tijd de winnende treffer binnen.

De alerte Billy Bakker zette Nederland al in de twaalfde minuut van dichtbij op voorsprong: 1-0.

De assist kwam van de stick van Teun de Nooijer, die Bakker zaterdag ook al in staat stelde tegen Zuid-Korea te scoren.

Europees kampioen Duitsland raakte niet in paniek en kwam snel weer op gelijke hoogte toen Tobias Matania in de Nederlandse cirkel alle tijd en ruimte kreeg om de bal achter doelman Jaap Stockmann te schieten: 1-1.

De gevaarlijke Duitsers kwamen zelfs op voorsprong toen een fout van Wouter Jolie genadeloos werd afgestraft door Thilo Stralkowski (assist) en Cristoph Menke (doelpunt): 1-2.

Omdat Oranje in het tweede deel van de eerste helft nauwelijks gevaarlijk werd, leek dat ook de ruststand te worden, maar Jeroen Hertzberger zorgde enkele minuten voor de pauze met een fraaie backhandklap toch nog voor de gelijkmaker.

Geluk

Duitsland mocht van geluk spreken dat het daarbij bleef, want kort na Hertzbergers doelpunt was ook Quirijn Caspers dicht bij een treffer en mochten de mannen van bondscoach Paul van Ass nog een strafcorner nemen.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld totaal. Duitsland werd door Nederland bij de keel gegrepen en wist zich niet meer uit die greep te ontworstelen.

Oranje domineerde en was constant dreigend en gevaarlijk. De vraag was niet óf Nederland zou scoren, maar wanneer.

Hofman

Uiteindelijk hielden de oranjehemden - die net als tegen Zuid-Korea geen enkele strafcorner tegen kregen - het nog lang spannend.

Nadat er al een hele serie strafcorners en veldkansen gemist waren, zorgde Rogier Hofman vijf minuten voor tijd voor de verdiende en bevrijdende 3-2. Hofman demarreerde vanaf het middenveld, combineerde in de cirkel met Bob de Voogd en rondde knap af.