HEERENVEEN - Shani Davis is niet van plan zich nog langer te gaan bemoeien met het allround schaatsen. De Amerikaan gaat zich voortaan volledig toeleggen op de middenlange afstanden.

Davis verklaarde dat zondagmiddag in de catacomben van Thialf na een teleurstellend verlopen World Cup-weekeinde in de Friese ijshal.

"Terugblikkend op wat ik hier gepresteerd heb, kan ik enkel concluderen dat het flink beter moet."

De tweevoudig olympisch kampioen op de kilometer heeft naar eigen zeggen verkeerd getraind afgelopen zomer. "Ik heb veel te veel gedaan, gewoon overtraind. Dat mag een veteraan zoals ik niet overkomen."

"Ik ga nu naar huis om te rusten. Echt heel veel te rusten. Ik heb zeven weken om het te fiksen, dan staat de vierde wereldbeker in Salt Lake City op het programma."

Allround

"Voortaan ga ik me alleen nog maar focussen op de duizend en de 1500 meter. De vijfhonderd meter pak ik dan enkel mee voor de snelheid. Vergeet het allrounden, dat rijd ik alleen nog maar als training."

Het WK allround is voor Davis dit jaar dan ook geen optie. "Alleen als er een wonder gebeurt ga ik daar van start. Maar ga er maar van uit dat ik hem niet ga rijden."

Nuis en Groothuis

Davis denkt dat het een zware kluif zal worden om weer aansluiting te vinden bij schaatsers als Kjeld Nuis en Stefan Groothuis.

"Het zal beter gaan in Salt Lake, maar ik moet van ver komen. De vechter in me zegt echter dat het beter moet, mijn lichaam moet alleen nog volgen."