ROTTERDAM - Minutenlang zat Jan Siemerink verslagen op zijn stoel. Vijf kansen kreeg de tennisser om de partij tegen de Kroaat Ivan Ljubicic af te maken. Hij verprutste ze voor eigen publiek in Rotterdam allemaal. Met 7-6 6-7 6-7 ging hij na drie uur als verliezer van de baan.

Door de nederlaag van Siemerink zijn na de tweede dag al vier van de vijf Nederlanders uitgeschakeld. Raemon Sluiter verweerde zich tegen Sebastien Grosjean met alles wat hij waard was. Op de beslissende momenten gaf de klasse van de Fransman de doorslag (7-6 -6). Sjeng Schalken en Martin Verkerk verdwenen maandag al uit het toernooi. Alleen John van Lottum is nog over. Hij komt woensdag in de eerste ronde in actie tegen de Zwitser Roger Federer.

Verleerd

Volgens Siemerink betaalde hij in Rotterdam de tol voor het verleggen van zijn prioriteiten. De bijna 32-jarige routinier is laatste tijd bezig met zijn loopbaan na het tennis. Tot Rotterdam speelde hij slechts twee toernooien en liet de Australian Open schieten. Door het gebrek aan wedstrijden is hij verleerd met de spanning om te gaan.

Bibber

"De bibber kwam om de hoek kijken", verklaarde Siemerink zijn falen op de beslissende momenten. "Normaal heb je aan een paar kansen genoeg, maar nu is dat vertrouwen weg. Maar ik sta achter mijn keuze om het seizoen zo in te delen. Mijn leven heeft jarenlang in het teken van het tennis gestaan, maar ik wilde nu ook tijd maken voor andere dingen."

Afbouwen

Wegens gebrek aan prestaties werd hij gepasseerd bij de verdeling van de wildcards voor Rotterdam. Via de kwalificaties verwierf de winnaar van 1998 toch nog een plaats in het hoofdtoernooi. "Ik hoorde directeur Buitendijk zeggen dat ik aan het afbouwen was, maar dat is zeker niet het geval. Ik had dat op de baan graag nog willen bewijzen en ga nog steeds naar ieder toernooi om te winnen. Van deze nederlaag laat ik ook niet de rest van mijn loopbaan afhangen."

Mis

Siemerink had de partij al in de tweede set kunnen afmaken, maar verpestte drie mogelijkheden. Ondanks deze tegenvaller wist hij zich in het beslissende bedrijf goed te herpakken, maar toen de overwinning voor grijpen lag, ging het weer mis.

Sluiter

In tegenstelling tot Siemerink kreeg Sluiter in 'zijn' Rotterdam wel een uitnodiging. Hij had tegen Grosjean revanche kunnen nemen voor de nederlaag in de Daviscup vorige week tegen Frankrijk. Wraakgevoelens speelden echter niet mee. "Onzin", stelde de Rotterdammer. "Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik wil ook nooit meer horen dat wij niet van Fransen kunnen winnen. Als ik tegen de moeder van Grosjean had gespeeld was me dat heus wel gelukt."

De 23-jarige Sluiter wil zijn energie liever gebruiken om zijn tennisloopbaan op een hoger plan te brengen. Hij schommelt op de wereldranglijst al een tijd op de rand van de tophonderd. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoot Grosjean lukt het hem maar niet definitief een vaste plaats binnen de tenniselite te veroveren. Sluiter kon het zichzelf aanrekenen dat hij tegen Grosjean zijn kansen niet benutte.

Ladies Day

De populaire Rotterdammer kreeg tijdens 'Ladies Day' veel steun van de vrouwelijke fans op de tribune en brak in de rumoerige ambiance meteen de eerste servicegame van zijn opponent. Direct daarna moest hij zelf ook zijn opslag inleveren en ging de set tot -6 gelijk op. In de tiebreak dwong Sluiter twee setpunten af, maar wist deze niet te verzilveren.

Toen hij in de eerstvolgende game ook nog twee breekpunten liet liggen en daarna zijn eigen opslag verloor, leek de wedstrijd gespeeld. Hij knokte zich terug in de partij door Grosjean op 4-3 te breken. Maar de Fransman, vorig jaar winnaar van het toernooi uit de Masters Series in Parijs, won ook de tweede tiebreak (7-5).

Kafelnikov

Naast Grosjean maakten op de tweede dag ook de Zweed Thomas Johansson en de Rus Jevgeni Kafelnikov hun status waar. Johansson won met twee keer 6-4 van Hicham Arazi. Kafelnikov, winnaar in , maakte tegen de Fransman Julien Boutter de punten op de belangrijke momenten: 6-3 7-5.