HEERENVEEN - Trainer Ron Jans heeft zondagavond met SC Heerenveen historie geschreven. De Friese ploeg versloeg op eigen veld in een heerlijke wedstrijd de onherkenbare koploper AZ met liefst 5-1.

Daarmee bleef SC Heerenveen voor de twaalfde keer op rij ongeslagen in de eredivisie, een record voor de club. AZ daarentegen verzuimde te profiteren van de eerdere nederlaag van concurrent PSV bij Feyenoord. 

Verbeek noemde SC Heerenveen in zijn voorbeschouwing een counterploeg, die veel moeite heeft met het maken van het spel.

Overdonderend

Misschien wel extra opgepept door die woorden ging de Friese ploeg overdonderend van start. Binnen vijf minuten dwong de onstuitbare thuisclub vijf grote doelkansen af.

Dankzij doelman Esteban en de paal, na een curieus kopballetje van nieuwkomer Rajiv van La Parra (de vervanger van de geblesseerde smaakmaker Oussama Assaidi), kwam AZ de pijnlijke beginfase ongeschonden door.

Een treffer in het aanhoudende Friese overwicht kon echter niet uitblijven. Het was aanvalsleider Bas Dost die van dichtbij Alkmaars knoeiwerk na een klein kwartier afstrafte (1-0).

In de twintigste minuut was het al weer gelijk. Jozy Altidore scoorde uit de eerste echte AZ-aanval na een ragfijne combinatie met Brett Holman (1-1).

Voetbalgevecht

In het boeiende voetbalgevecht bleef Heerenveen tot de rust de betere ploeg, hoewel Erik Falkenburg in de 23e minuut nog wel dicht bij 1-2 was (redding doelman Brian Vandenbussche).

Uit een messcherpe counter bracht Van La Parra zijn ploeg na een half uur opnieuw op voorsprong (2-1).

Verdediger Jeffrey Gouweleeuw miste daarna nog een droomkans op de derde Friese treffer. AZ-talent Adam Maher was toen al door Verbeek gewisseld voor Johann Berg Gudmundsson.

Beslissing

In de eerste minuut na de pauze bracht Filip Djuricic met een perfecte balcontrole, uit een dieptepass van Gouweleeuw, de marge alsnog op twee treffers.

Kort daarna was het opnieuw Gouweleeuw die Ramon Zomer liet scoren, 4-1. Het plichtmatige AZ zag daarna ook Luciano Narsingh tot scoren komen: 5-1.