UTRECHT – FC Twente heeft eenvoudig de druk op AZ gehouden door met 2-6 van FC Utrecht te winnen.

Het duel werd overschaduwd door het feit dat de wedstrijd halverwege de tweede helft gestaakt werd. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer dirigeerde beide ploegen na 65 minuten naar de kleedkamer omdat hij het niet meer veilig vond in stadion Galgenwaard.

Honderden fans van FC Utrecht probeerden de confrontatie met hun collega's van FC Twente te zoeken, omdat ze woedend waren nadat supporters van de Tukkers met vuurwerk hadden gegooid.

De tussenstand van 0-5 verklaarde wellicht ook een deel van de frustratie.

Effectiever

Al na een kwartier leek de wedstrijd gespeeld toen Peter Wisgerhof (vrije kopbal uit vrije trap) en Ola John (schot van rand strafschopgebied) de ploeg van Co Adriaanse op een 0-2-voorsprong zetten in Nieuw Galgenwaard.

De thuisploeg kreeg ook wel wat kansen, maar Twente, dat na een halfuur Nacer Chadli verloor met een blessure, was voorin veel effectiever.

Slecht verdedigen

Dat liet het ook in de tweede helft zien, toen Willem Janssen kort na rust namens de Tukkers uit een corner volledig vrij mocht inkoppen: 0-3. De middenvelder maakte tien minuten later ook de vierde van Twente.

En ook John kon van het slechte verdedigen van Utrecht profiteren en zijn tweede doelpunt van de dag maken.

Wakker

Daarna moesten de spelers van het veld af. Na de tien minuten afkoeling vervolgden beide ploegen – voor beduidend minder toeschouwers – het duel. De thuisploeg was blijkbaar wakker geworden, want Frank Demouge en invaller Dave Bulthuis scoorden voor FC Utrecht.

Toen vond Twente het voldoende en zette het via de 2-6 van Steven Berghuis de eindstand op het bord.

Hierdoor komt de ploeg van Co Adriaanse op één punt van nummer twee PSV, dat eerder op de dag met 2-0 van Feyenoord verloor.