ARNHEM - In een matig gevulde Gelredome heeft Vitesse zondag verzuimd een monsterzege op een zeer zwak spelend RKC Waalwijk te boeken. De wedstrijd eindigde weliswaar in 4-0 voor de Arnhemmers, maar die uitslag had veel hoger kunnen uitvallen.

Trainer John van den Brom stuurde dezelfde elf spelers het veld in als vorige week in de Grolsch Veste tegen FC Twente (0-0).

Vitesse begon derhalve opnieuw met onder meer Nicky Hofs en de vaak zelfzuchtig spelende smaakmaker Giorgi Chanturia op de bank.

Gelijk

Al na negen minuten kreeg de oefenmeester gelijk. Stanley Aborah, de vervanger van Hofs, kreeg een vrije trap mee na een lichte overtreding van Frank van Mosselveld.

Jan-Arie van der Heijden krulde de vrije trap onberispelijk achter Jeroen Zoet, 1-0. Aborah was ook betrokken bij de 2-0, twaalf minuten later. Hij gaf de bal mee aan Valeri Kazaishvili, die de bal handig over Zoet stiftte.

Gas terug

Met die stand hoefde de thuisploeg niet echt meer en nam gas terug. RKC was vlak voor rust nog dicht bij een treffer. Doelman Zoet lette goed op bij een aanval van Vitesse en speelde een lange bal op Rick ten Voorde.

De aanvaller zette met een prachtige steekbal ploeggenoot Roald van Hout vrij voor Piet Velthuizen, maar de middenvelder schoot tegen de lat. Het was niet het laatste wapenfeit van de verder weinig enerverende eerste helft.

Domme overtreding

Cuco Martina beging in blessuretijd een domme overtreding op Renato Ibarra, waarna Aborah de door Van der Heijden voor het doel gebrachte vrije trap achter Zoet werkte, 3-0.

Na rust ging Vitesse op zoek naar meer treffers. Nadat Guram Kashia in de 50e minuut al dicht bij 4-0 was, zijn kopbal werd door Zoet over gestompt, kreeg Wilfried Bony in de 58e minuut een strafschop mee na een lichte overtreding van Henrico Drost. De Ivoriaan faalde vervolgens niet vanaf elf meter